
(Kép forrás: Getty Images)
Az ünnepi időszakban sokan sütnek mézeskalácsot, mint karácsonyi édességet, ajándékba vagy akár karácsonyfadísznek. A sütik elkészítése és dekorálása a gyerekekkel is remek program adventkor. Van azonban néhány dolog, amire érdemes odafigyelni a tészta elkészítésénél, élelmiszerbiztonsági szempontból, amire a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet egy hasznos bejegyzésben.
Erre figyelj a tészta készítésénél
„Te is azok közé tartozol, aki csipeget a nyers tésztából? Ezúttal arra is fény derül, hogy ez miért nem jó ötlet” – írják a posztban. A tojással kapcsolatban a következő tudnivalókat osztották meg:
- A tojást nem kell megmosni, de ha mégis így tennénk, az elegendő csak közvetlenül felhasználás előtt.
- Friss tojásokat használjunk, és ezeket mindig külön edénybe üssük fel. Ha romlott tojás, azt jelezheti kénes szag, híg fehérje, széteső vagy elszíneződött sárgája – ilyen eseteben dobjuk ki a tojásokat és ne használjuk!
- A díszítéshez sokan használnak tojásfehérjéből készült mázat. A nyers tojásos máz helyett a biztonságos a hőkezelt, vízgőz felett felvert tojáshab. Ez is ugyanolyan szép, mint a nyers változat.
Ami pedig a nyers tészta csipegetését illeti, a bejegyzés szerint nem jó ötlet, ugyanis: „A tojás és a liszt is tartalmazhat kórokozókat, ezért csak jól átsütött mézeskalácsokat együnk. Bármennyire is nehéz ellenállni a fűszeres tésztának, ezt tartsuk be!” – írják.
Van már bevált mézeskalács receptetek? Ha még nincs, ebben a cikkben megosztottunk kettőt is: egy azonnal puhát és egy fára díszként akaszthatót. Itt pedig hasznos tippeket gyűjtöttünk össze a sütéshez!