Család

Ételmérgezéshez vezethet, ha megmossuk a nyers csirkehúst

Sokan megmossák a nyers húst felhasználás előtt. A mosás nem pusztítja el a baktériumokat, sőt ételmérgezéshez vezethet.
2024. Március 21.
hús mosása
Kép: Getty Images

Az emberek egy része automatikusan megmossa a csirkehúst, mielőtt nekiáll feldolgozni azt. Szakértők azonban óva intenek ettől, ugyanis a Campylobacter baktérium a csirkehús mosásakor szétszóródik a konyhai eszközökön, ruhán, a konyhai munkalapon és ételmérgezéshez vezethet, írja az IFLScience.

A Campylobacter baktérium okozta mérgezés tünetei csak a fertőzés után két-öt nappal jelentkeznek. Általában hasmenés, hányinger, hányás, valamint láz és hasi görcsök formájában jelentkezik.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) tájékoztatása szerint, a mosás nem, a hőkezelés pusztítja el a baktériumokat, így felesleges megmosni a csirkét, sőt inkább veszélyes lehet.