Család

Ezek az agyrázkódás tünetei gyerekeknél

Ahhoz, hogy valaki agyrázkódást kapjon, elég beütnie a fejét - egyáltalán nem törvényszerű, hogy eszméletvesztés is kísérje a sérülést!
2024. Április 04.
fejsérülést szenvedett kisfiú

Ugyanígy nem állja meg a helyét az sem, hogy a legtöbb agyrázkódás sportbaleset következtében alakul ki: autó- és biciklibalesetek alkalmával, játszótereken, verekedésnél, sőt akár kisebb eséseknél is előfordulhat.

Mi az az agyrázkódás?

Az agyrázkódás nem más, mint egy traumás agysérülés. A koponya, ami védi az agyat, szerencsére nem annyira sérülékeny, ezért csak ritkábban fordul elő itt törés. Ám egy sérülés során az agy nekiütődhet a csontos koponyának, ami aztán szédülést, zavartságot okozhat, rosszabb esetben pedig súlyosabb következményei is lehetnek.

Minden fejsérülést követően nagyon oda kell figyelni a gyerekre, még akkor is, hogyha váltig állítja, hogy minden rendben van. Ez azért kiemelten fontos, mert ahogy az imént említettük, súlyosabb esetben akár komoly következményekkel is járhat az agyrázkódás. Amennyiben a gyereken az agyrázkódás tüneteit látjuk, semmiképpen se halogassuk az orvos felkeresését! 

Figyelmeztető jelek, tünetek

Van, amikor a fejsérülést szenvedett gyerek elveszíti az eszméletét, de enélkül is kaphat agyrázkódást, így hiba lenne csak erre alapozni és magabiztosan hátradőlni. Ha az alábbiakat tapasztaljuk, mindenképpen számolnunk kell az agyrázkódás lehetőségével:

 • A gyerek bódultnak vagy kábultnak látszik
 • Esetlenül mozog és romlik az egyensúlyérzéke
 • Lassan válaszol a kérdésekre
 • Elveszíti az eszméletét, akár csak egy pillanatra is
 • Nem tudja pontosan, hol van, mit csinál
 • Nehezen emlékszik vissza az ütést megelőző vagy az azt követő eseményekre
 • Furcsán, tőle szokatlan módon viselkedik
 • Fejfájásra panaszkodik
 • Hányingere van és/vagy hány
 • Érzékennyé válik a hangokra vagy a fényre
 • Homályos vagy kettős látásra panaszkodik

Jól jegyezd meg azt is, hogy az agyrázkódás tünetei nem feltétlenül a sérülés utáni percekben jelentkeznek, akár az is előfordulhat, hogy 24-72 órán belül jelentkeznek csak az agyrázkódásra utaló panaszok.

Mi történik az orvosnál?

Ha elvisszük a gyereket orvoshoz, a szakember biztosan megkérdezi majd, hogy hogyan és mikor sérült meg a gyerek, és mikor jelentkeztek az agyrázkódásra utaló tünetek. Néhány könnyű kérdést a gyerek is kap, hogy feltérképezhesse, hogy a kicsi mennyire van a tudatánál, például megkérdezheti, hogy milyen nap van vagy tudja-e, hogy hol van.

Elsősorban olyan vizsgálatokat végezhetnek, amelyek képet adnak a koordinációjáról, a reflexek és az idegek működéséről. Röntgenvizsgálatra is sor kerülhet, egy esetleges CT vagy MRI pedig kizárhatja a bevérzést vagy egyéb, sérülés okozta problémákat.

Azt érdemes tudni, hogy a gyerekek agyi regenerációja tovább tart, mint a felnőtteké, így a kicsiknél kiemelten fontos, hogy kellően kipihenjék magukat, és csak akkor menjenek újra közösségbe, ha teljesen tünetmentesek.

Nyitókép: Getty Images, Forrás: Via