Kisgyerek

Az agyrázkódás tünetei

A gyermekek 10%-a legalább egyszer elszenved olyan balesetet, amelyben az agyállományt mérsékelt sérülés éri. Mit kell tudnunk az agyrázkódásról?
2016. Július 07.

Az agyrázkódás tünetei

Játszótéren, mászókán, biciklizéskor, de akár otthonunkban is számtalan helyzet adódhat, amikor egy balesetet követően agyrázkódása lesz gyermekünknek.

Klasszikus példa a hirtelen átforduló és pelenkázóról lezuhanó gyermek, de az ágyról leesés is gyakran szerepel az agyrázkódás hátterében.

De mi is az agyrázkódás pontosan?

A fejet ért ütés következtében az agy elmozdul a koponyán belül- tulajdonképpen ez történik agyrázkódáskor. Bár az agyi-gerincvelői folyadék megvédi az agyat a kisebb behatásoktól, de egy súlyosabb trauma esetén a koponyacsontoknak való ütközéskor az agy sérülést szenvedhet. Az agyrázkódás átmeneti funkciózavarral jár. Szülőként talán egyik nagy félelmeink egyike az agyrázkódás: vajon honnan tudjuk felmérni a helyzet súlyosságát, és honnan tudhatjuk, hogy valóban agyrázkódást szenvedett gyermekünk?Nálunk mindkét gyermekem estében adódott olyan helyzet (nem is egy), amikor mérlegelni kellett, mit is tegyünk. A lányom – épp hogy felépült a lábtöréséből- egy utcai játék közben esett el a betonon, és ütötte be a fejét. Ebben az esetben egyértelmű jelek utaltak az agyrázkódásra, hiszen pár perccel később hányt is. A fiam egy otthoni fogócskát követően találta magát szemközt egy virágcseréppel. A fejét varrni kellett, viszont az erős ütés mégsem okozott agyrázkódást.De milyen tünetek utalhatnak még arra, hogy agyrázkódást szenvedett gyermeked? Szedjük csokorba a legfontosabbakat!

Az agyrázkódás tünetei gyermekeknél

Agyrázkódáskor eszméletvesztés alakulhat ki, amely pár másodpercig tarthat. Az orvos elsőként erre fog rákérdezni, amikor az agyrázkódás körülményeit vesztik számba.Ha a kisebb gyerek hirtelen reagál: felsír, felugrik, hangjelzést ad, akkor szerencsére nem történt eszméletvesztés. Ha több mint 5 másodpercig nincs reakció, akkor már agyrázkódásról beszélünk. Előfordul, hogy az agyrázkódást követően a gyermek nem emlékszik a vele történtekre sem. Szintén agyrázkódásra utal a szédülés, hányinger (és hányás), valamint a fejfájás. Csecsemők esetében a megváltozott, éles-visító sírás lehet figyelmeztető jel. Agyrázkódás esetében a hányinger, hányás 24-48 órán belül bármikor jelentkezhetGyanúra adhat okot, ha a gyermek bódultan viselkedik, nehezen mozog, egyensúlya bizonytalan. A trauma következtében homályos látás, kettős látás is kialakulhat, és a pupillák mérete is különbözővé válhat.

Csecsemők esetében azt tapasztalhatjuk, hogy a pici érzékenyen reagál a fényekre és hangokra.Sokszor a viselkedés megváltozás lehet támpont a helyzet súlyosságának megítélésében: a gyermek étvágytalan, nyűgös lesz, éjszaka rosszul alszik, érdeklődése lecsökken. Figyelmeztető jel, ha zörejesen, horkolás szerűen kezd el lélegezni.Mivel az ütést követően koponyaalapi törés is bekövetkezhet (amit mindig kísér agyrázkódás is), így ezekre a jelekre is oda kell figyelnünk:

  • vérömleny vagy horpadás a hajas fejbőrön
  • szem körüli vérömleny (pápaszem)
  • agyvízzel kevert vér szivárgása az orrjáratból vagy a hallójáratból
  • vérömleny a fül mögött

Belső vérzésre utalhat a sápadtság és verejtékezése. Vegyük ezeket a jeleket is komolyan!

Mi a teendőnk agyrázkódás esetén?

A legnehezebb feladat, hogy ne essünk pánikba! A szülők hajlamosak ilyenkor kiabálással, kapkodással reagálni a helyzetre, pedig ebben a helyzetben azonnal kell cselekednünk és döntenünk. Agyrázkódás gyanúja esetén fektessük le, és helyezzük nyugalomba a gyermeket! Csak a legszükségesebb esetben mozgassuk! Ha a gyermek eszméletét is vesztette, azonnal stabil oldalfekvésbe kell helyezni, hogy megakadályozzuk a fulladást, a nyelv hátra csúszását! Figyeljük légzését és keringését!Azonnal hívjunk mentőt!Csecsemő esetében, ha hányt, akkor biztosítsuk, hogy a hányadék szabadon távozhasson a szájából! Csecsemők esetében szintén minden esetben hívjunk orvosi segítséget azonnal!

Ha nagyobb gyereket ért agyrázkódás, és nem történt eszméletvesztés, akkor se engedjük egyedül orvoshoz menni, mert későbbi is bekövetkezhet ájulás vagy rosszullét!Készüljünk fel rá, hogy gyermekünk agyrázkódása esetén szinte mindig szükséges lesz kórházi felvétel és pár napos megfigyelés.

Az agyrázkódás tünetei többnyire maguktól rendeződnek, a súlyosabb tünetek esetén azonban gyógyszeres kezelést is kaphat a sérült.Kapcsolódó cikkeink: