Ahogy arról korábban már olvashattál nálunk, kétféle lejárati dátumot különböztetünk meg az ételeknél: az egyik a „Fogyasztható”, a másik pedig a „Minőségét megőrzi”. Fogyaszthatósági idő a romlékony áruk esetében (például túró, lágy sajtok, hús és hal) van – ezeknél akár komoly egészségügyi kockázattal lehet számolni a lejárat után, így ezekkel ne kísérletezzünk, inkább dobjuk ki.
A minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek esetén azonban más a helyzet: ez a tartós termékeken található, így nem feltétlenül kell az ilyen élelmiszert kidobni a lejárat után.

(Kép forrása: Getty Images)
A Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerpazarlás csökkentését célzó programja Instagram-oldalán osztott meg most egy hasznos útmutatót, hogy mit meddig lehet megenni ezek közül a termékek közül – csak a minőségmegőrzési idejű termékekre vonatkozóan. Fontos, hogy ezek is bontatlan és sértetlen csomagolásban legyenek, és a gyártó ajánlásának megfelelően tárolva. „Fontos, mielőtt elfogyasztanánk egy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket, ellenőrizzük, hogy nem tapasztalunk-e jelentős változást annak színében, illatában, állagában, vagy ízében!” – írják a posztban.
Mit meddig lehet még fogyasztani?
A fentiek figyelembevételével az útmutató alapján akár még 2 hétig lehet fogyasztani a tojást – kizárólag a mosatlan, hűtőben tárolt tojás esetében, amiket csak alapos hőkezelést igénylő ételekhez használjunk fel. A tojásokat egyesével, külön üssük fel, és ha bármelyiken eltérést tapasztalunk, azt dobjuk ki.
Akár még 1 hónapig fogyasztható a szendvicskrém, és akár még 2 hónapig a készétel, az olaj, zsír, a tejpor, a chips, sós ropik, a kemény sajtok, a szárított kolbász, szalámi, a kávéital és a margarin. Akár még 3 hónapig lehet fogyasztani az aszalványokat, a müzlit, gabonapelyhet, a szalonnát, a sonkát, a fagyasztott halat, fagyasztott baromfit, fagyasztott zöldségeket, fagyasztott gyümölcsöket, az édes kekszet, csokoládét, és akár még 6 hónapig az üdítőitalokat, gyümölcsleveket, szörpöket, a majonézt, a keménycukrot és a fagyasztott emlős állatból készült termékeket. Akár még 9 hónapig fogyaszthatók a száraz hüvelyesek, a só, cukor, édesítőszerek, a ketchup, mustár, a száraztészta, az UHT tej és UHT tejszín, az instant termékek, a rizs és a gabonafélék, és akár még 12 hónapig a konzervek, az ásványvíz, a méz, a lekvár, a kávé, a tea és a kakaópor.
A Maradék nélkül lejárati útmutatóját itt lehet elérni.