Család

Ezek a zöldségek és gyümölcsök szezonálisak nyár végén

Milyen zöldségek és gyümölcsök szezonálisak augusztusban?
2024. Augusztus 23.

Nyár végén sokféle szezonális zöldség és gyümölcs terem, amikből érdemes ilyenkor frissen fogyasztanunk, de el is tehetünk belőlük a fagyasztóba, vagy befőttként, lekvárként.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

A Nébih Maradék nélkül oldala Instagram-bejegyzésében is megosztotta, milyen augusztusban szezonális finomságokból szemezgethetünk. „Érdemes kihasználni és addig csemegézni a nyár ízeiből míg megtehetjük, vagy ha időnk engedi, zárjuk üvegbe télire a finom falatokat” – írják a posztban.

A gyümölcsök közül ilyen többek között a lédús görögdinnye, ami a hidratáltságot is elősegíti. Behűtve igazán finom, fagyasztva pedig nagyon egyszerűen készíthetünk belőle desszertet – erről itt írtunk korábban. A vitaminok és az ásványi anyagok közül az A- és a C-vitamin tartalmát érdemes kiemelni, de tartalmaz B-vitaminokat és ahogy a health.com írja, káliumot és magnéziumot is. Szintén szezonja van augusztusban is a sárgadinnyének, ami a WebMD szerint gazdag A- és C-vitaminban.

A barackok közül szezonális a nektarin és az őszibarack, amikből akár kompót is készülhet télire. Ahogy a healthline is írja, a nektarin tartalmaz C- és B3-vitamint, illetve káliumot is. Az őszibarack szintén tartalmaz C-vitamint, emellett A-vitamint és káliumot is, írják.

Szintén szezonja van a nyári almának és körtének, és többféle bogyós gyümölcsünknek is. Az augusztusban szezonális gyümölcsök között van a szőlő és a szilva is. Utóbbit nem csak nyersen érdemes fogyasztani, de aszalva is – de ekkor magasabb a cukortartalma, ezért ne fogyasszunk belőle egyszerre túl sokat. A szilvát is eltehetjük kompótnak vagy lekvárnak is – a lekvárhoz nemrégiben ajánlottunk egy sütőben készíthető változatot.

A zöldségek közül szezonja van a zöldbabnak, amiből köret, főzelék és leves is készülhet, vagy akár rakottas. Nyári tökfélénk a patisszon, amit rántva szeretnek sokan, de grillezve vagy töltve is nagyon finom. A karalábé nyersen fogyasztva és főzve is ízletes, szintén érdemes kipróbálni a töltött változatot belőle, amibe kerülhet húsos vagy zöldséges ragu is, rizzsel, bulgurral vagy más gabonafélével. Természetesen paprika és paradicsom szezon is van, amit érdemes kihasználni lecsófőzéshez – ebből akár el is tehetünk üvegben.

Sokak kedvence pedig a kukorica – ennek főzéséhez korábban itt mutattunk néhány tippet is.