Nyár végén sokféle szezonális zöldség és gyümölcs terem, amikből érdemes ilyenkor frissen fogyasztanunk, de el is tehetünk belőlük a fagyasztóba, vagy befőttként, lekvárként.
A Nébih Maradék nélkül oldala Instagram-bejegyzésében is megosztotta, milyen augusztusban szezonális finomságokból szemezgethetünk. „Érdemes kihasználni és addig csemegézni a nyár ízeiből míg megtehetjük, vagy ha időnk engedi, zárjuk üvegbe télire a finom falatokat” – írják a posztban.
A gyümölcsök közül ilyen többek között a lédús görögdinnye, ami a hidratáltságot is elősegíti. Behűtve igazán finom, fagyasztva pedig nagyon egyszerűen készíthetünk belőle desszertet – erről itt írtunk korábban. A vitaminok és az ásványi anyagok közül az A- és a C-vitamin tartalmát érdemes kiemelni, de tartalmaz B-vitaminokat és ahogy a health.com írja, káliumot és magnéziumot is. Szintén szezonja van augusztusban is a sárgadinnyének, ami a WebMD szerint gazdag A- és C-vitaminban.
A barackok közül szezonális a nektarin és az őszibarack, amikből akár kompót is készülhet télire. Ahogy a healthline is írja, a nektarin tartalmaz C- és B3-vitamint, illetve káliumot is. Az őszibarack szintén tartalmaz C-vitamint, emellett A-vitamint és káliumot is, írják.
Szintén szezonja van a nyári almának és körtének, és többféle bogyós gyümölcsünknek is. Az augusztusban szezonális gyümölcsök között van a szőlő és a szilva is. Utóbbit nem csak nyersen érdemes fogyasztani, de aszalva is – de ekkor magasabb a cukortartalma, ezért ne fogyasszunk belőle egyszerre túl sokat. A szilvát is eltehetjük kompótnak vagy lekvárnak is – a lekvárhoz nemrégiben ajánlottunk egy sütőben készíthető változatot.
A zöldségek közül szezonja van a zöldbabnak, amiből köret, főzelék és leves is készülhet, vagy akár rakottas. Nyári tökfélénk a patisszon, amit rántva szeretnek sokan, de grillezve vagy töltve is nagyon finom. A karalábé nyersen fogyasztva és főzve is ízletes, szintén érdemes kipróbálni a töltött változatot belőle, amibe kerülhet húsos vagy zöldséges ragu is, rizzsel, bulgurral vagy más gabonafélével. Természetesen paprika és paradicsom szezon is van, amit érdemes kihasználni lecsófőzéshez – ebből akár el is tehetünk üvegben.
Sokak kedvence pedig a kukorica – ennek főzéséhez korábban itt mutattunk néhány tippet is.