
Kép: Getty Images
Alma- és körtelekvárok (fűszeresen, télies hangulatban)
Az alma és a körte tél elején is bőségesen kapható, tartós alapanyag, ami jól viseli a hosszabb főzést. Remekül társítható téli fűszerekkel, így igazán ünnepi lekvárok készíthetők belőlük.
Variációk:
- fahéjas almalekvár
- vaníliás körtelekvár
- almás-körtés lekvár
- gyömbéres-almás chutney
Gyömbéres–almás chutney (kb. 4 kis üveg)
Hozzávalók: 1 kg alma (savanykás, pl. jonatán vagy granny smith), 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3–4 cm friss gyömbér, 150 g barna cukor, 150 ml almaecet (vagy fehérborecet), 1 teáskanál őrölt fahéj, ½ teáskanál őrölt szegfűszeg, ½ teáskanál őrölt szerecsendió, 1 teáskanál só, 1 kisebb citrom leve, 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
Hámozd meg az almákat, magozd ki, majd vágd kb. 1 cm-es kockákra.
A hagymát aprítsd finomra, a fokhagymát zúzd össze.
A gyömbért hámozd meg és reszeld le.
Melegíts fel egy nagy lábasban 1 evőkanál olajat. Add hozzá a hagymát, és közepes lángon dinszteld üvegesre (kb. 5 perc). Ez adja a chutney alapját.
Tedd a hagymához a fokhagymát és a friss gyömbért, majd keverd át. 1 percig pirítsd, hogy felszabaduljanak az aromák. Add hozzá az alma darabokat, és szórd rá a barna cukrot. Kevergetve főzd 4–5 percig, amíg az alma kissé levet enged.
Öntsd hozzá az almaecetet, add hozzá a sót, citromlevet, valamint az összes őrölt fűszert.
Fedd le, és kis lángon főzd kb. 35–45 percig, időnként megkeverve.
Akkor jó, amikor az alma kissé szétesik, a szósz pedig sűrűre forr.
(Ízlés szerint botmixerrel krémesítheted, de maradjon darabos!)
Forrón töltsd tiszta, steril üvegekbe. Zárd le, fordítsd fejre 5 percre, majd hagyd kihűlni.
Meddig áll el? Száraz, hűvös kamrában 6–8 hónapig. Felbontás után hűtőben tárold, és 1–2 hét alatt fogyaszd el.
Sütőtök lekvár – a szezon kedvence
A sütőtök novemberben és decemberben még csúcsformában van. Selymes állaga, édeskés íze kiváló lekvár alapanyag. Ráadásul a fűszerezésnek szinte csak a fantázia szab határt.
Ízesítési ötletek:
- mézes-fahéjas sütőtök lekvár
- narancshéjas sütőtök lekvár
- rumos-vaníliás sütőtök krém
- fűszerkeverékes („pumpkin spice”) verzió
Mire jó? Palacsintába, süteményekbe, vagy akár sült húsok mellé is kitűnő.
Narancshéjas sütőtök lekvár (kb. 4–5 kis üveg)
Hozzávalók: 1,5 kg sütőtök, 350–400 g cukor (ízlés szerint, a tök édességétől függ), 2 nagy, kezeletlen héjú narancs, 1 citrom leve, 1 teáskanál őrölt fahéj, ½ teáskanál őrölt gyömbér, 1 rúd vanília vagy 1 teáskanál vanília-kivonat, 1 csipet só, 100 ml víz (szükség esetén több)
Elkészítés: Hámozd meg a sütőtököt, távolítsd el a magokat, majd vágd kb. 2–3 cm-es kockákra.
Tedd egy nagy lábasba, önts hozzá kb. 100 ml vizet, majd fedő alatt párold 20–25 percig, amíg teljesen megpuhul. Időnként keverd át. Ha nagyon gyorsan elfő a víz, adj hozzá még egy keveset.
A narancsokat alaposan mosd meg, majd egy finom reszelőn reszeld le a héjukat (csak a narancssárga részt!).
Facsard ki a narancsok levét is.
Add a tökhöz a narancshéjat és a narancslevet.
Tedd hozzá a cukrot, a citromlevet, a vaníliát, a fahéjat, az őrölt gyömbért és egy csipet sót.
Keverd el alaposan.
Lassú tűzön főzd további 20–30 percig, amíg a lekvár sűrű, krémes állagú nem lesz.
Ezután botmixerrel pürésítsd, ha teljesen simára szeretnéd.
Steril, forró üvegekbe kanalazd a lekvárt. Zárd le szorosan, fordítsd fejjel lefelé 5 percre, majd hagyd kihűlni.
Meddig áll el? Hűvös, sötét helyen 6–9 hónapig gond nélkül eltartható. Felbontás után hűtőben 1–2 hétig jó.
Hagyma- és lilahagyma chutney – tökéletes ajándék sajt-és húsimádóknak
A hagymás lekvárok és chutney-k nem édes lekvárok, hanem pikáns, édes-sós-fűszeres szószok. Decemberben gyakran készülnek, mert remekül illenek téli lakomákhoz, sajtokhoz, sült húsokhoz.
Népszerű változatok:
- balzsamecetes lilahagyma chutney
- almás-hagymás chutney
- vörösboros hagymalekvár
Vörösboros hagymalekvár (kb. 3–4 kis üveg)
Hozzávalók: 1 kg lilahagyma, 2 evőkanál olívaolaj vagy vaj, 150 g barna cukor (vagy kristálycukor), 250 ml jó minőségű száraz vörösbor, 2 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál vörösborecet (elhagyható), 1 teáskanál só, ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors, 1 teáskanál szárított kakukkfű, 1 babérlevél, ½ teáskanál őrölt fahéj (opcionális, ünnepibb ízhez)
Elkészítés:
A lilahagymát hámozd meg, majd vékony szeletekre vagy félkarikákra vágd. Minél vékonyabb, annál krémesebb lesz a lekvár. Melegítsd fel az olívaolajat vagy vajat egy nagy lábasban. Add hozzá a hagymát és a só felét, majd lassú tűzön, 10–15 percig párold, amíg a hagyma összeesik és üvegesedik. Szórd rá a barna cukrot, keverd el, és főzd további 5–7 percig, amíg elkezd karamellizálódni.
Öntsd hozzá a vörösbort, a balzsamecetet, a (vörösbor)ecetet, majd add hozzá a borsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet (és ha szeretnéd, egy csipet fahéjat).
Alacsony-közepes lángon, fedő nélkül főzd 35–45 percig, időnként megkeverve, amíg sűrű, ragacsos, lekváros állagot kap.
A lekvárnak fényesnek és krémesnek kell lennie.
A babérlevelet és a kakukkfűágat vedd ki a végén.
Forrón töltsd steril üvegekbe. Zárd le, majd fordítsd fejjel lefelé 5 percre. Hűvös helyen hűtsd ki.
Meddig áll el? Száraz, hűvös kamrában 4–6 hónapig. Felbontás után hűtőben 1–2 hétig tartható.