Család

Festett tojás: meg szabad enni?

Szépnek szépek, de vajon ehetők is?
2024. Március 30.
festett tojás
Fotó: Getty

Sárga, lila, égszínkék… amikor jönnek a locsolók (ahol még jönnek), legtöbbször már nemcsak piros tojást kapnak, hanem mindenfélére festett-matricázott szép kis műveket. Sokunknál pedig az asztalt is díszítik egy kis kosárban.
Mivel nem szeretünk ételt kidobni, évente elgondolkodunk azon, hogy mit kezdjünk a megfőzött, befestett tojásokkal, ha elmúlt az ünnep. Ha leszedjük a héját, olykor ottmarad a festék nyoma – ez nem túl biztató. De mit mondanak a szakértők?

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) állásfoglalása azt mondja, inkább ne fogyasszuk el a főtt tojást, ha nem mi magunk készítettük, hanem locsolkodásért kapjuk, hiszen nem ismerjük a festéket. De a saját kezűleg készített hímes tojások esetében is fontos az óvatosság. „Bár a tojásfestésre szánt színezők legtöbbször ételfestéket tartalmaznak, így a héjon átszivárgó festékanyagok nem jelentenek élelmiszerbiztonsági kockázatot, mégis azt tanácsolnánk, hogy mindenképp olvassuk el a festéken található tájékoztatót” – írja a NÉBIH.

Ha biztosra akarunk menni, válasszunk természetes színezőanyagokat! Ilyen például a vörös- vagy lilahagyma héja, a kurkuma, a cékla a spenót, a vöröskáposzta vagy a pirospaprika.