Család

Két tipp, amivel egyszerűbb lehet megpucolni a főtt tojást

A tojáspucolás általában nem a legkedveltebb konyhai tevékenység, mert sokszor nem egyszerű szépen megcsinálni. Szerencsére van néhány módszer, amikkel egyszerűbb lehet a folyamat, és segíthet, hogy épségben maradjanak a tojások.
2023. Április 08.
főtt tojások
(Kép forrása: Getty Images)

A Tasting Table adott ehhez néhány ötletet, ebből mutatunk most kettőt.

Tojáspucolás vizes-rázós módszerrel

Ennél a trükknél a főtt tojásokat először fel kell egy kicsit törni, majd egyenként egy keskeny szájú, vízzel töltött vizes pohárba kell tenni, aminek a tetejét könnyen be lehet fogni, vagy egy befőttes üvegbe, esetleg egy jól zárható kisebb méretű edénybe. Ezután a befogott poharat vagy a lezárt dobozt erősen fel kell rázni, hogy a héja leessen. Az alábbi TikTok-videóban láthatod ezt a tippet:

@gaylechapman Hard boiled egg peeling hack. Water, jar, shake, voila. #foodhacks #kitchenhack #eggs #egghack ♬ original sound - Gayle Chapman

 

Tojáspucolás kanállal

Ehhez a módszerhez csupán egy leveseskanálra lesz szükséged. A főtt keménytojás tetejét először törd fel a kanál hátuljával. Ezután az ujjaddal egy kisebb részt távolíts el a héjból, hogy a kanál beférjen alá. Ezt követően forgasd el a tojást az egyik irányba, a kanalat pedig a másikba, amíg a héja leválik róla. Ezt a trükköt a következő videóban láthatod:

 

A további tippek, amik állítólag segíthetik, hogy könnyebben leváljon a főtt tojás héja, ha egyrészt egy kicsit régebbi tojásokat használsz, amiket nem a hűtőből való kivétel után főzöl meg egyszerre, hanem amikor szobahőmérsékletűek. Javasolt a tojásokat a már forrásban lévő vízbe tenni, és a főzővízbe egy kevés ecetet vagy citromlét önteni.