Trend

Négy egyszerű, de különleges tojásfestési technika utolsó pillanatosoknak

Ezekhez a tojásfestési technikákhoz még csak különleges hozzávalókra sem lesz szükséged, valószínűleg mindet megtalálod otthon a kamrában!
2023. Április 07.
festett tojások
(Kép forrása: Getty Images)

Rizses tojásfestés

A rizses tojásfestés egyrészt nagyon szórakoztató lehet a gyerekeknek, másrészt au eredmény is igazán szép lesz!

Hozzávalók: folyékony ételfesték, rizs, tojás, ecet, víz, műanyagzacskó vagy műanyagpoharak

Elkészítés: Főzd meg a tojásokat ecetes vízben. Egy zárható műanyagzacskóba, vagy akár műanyag pohárba tölts rizst (nagyjából 1/3 pohárnyit), majd csepegtess rá nagyjából 10-15 csepp ételfestéket. Zárd be a zacskót, illetve egy másik műanyagpohárral csukd be azt, amiben a rizs van (mi javasoljuk, hogy ragaszd is körbe), és jól rázd össze a rizst a festékkel. Ezután tedd a tojást a festékes rizs közé, majd kezdd el ismét rázogatni, hogy pontszerűen befogja a festék a tojást. Minél tovább rázogatjátok a tojást a festékes rizsben, annál sötétebb és sűrűbb lesz a minta. Extra trükként kombinálhatsz különböző színnel megfestett rizst, hogy többszínű legyen a tojás, vagy egyik színből átteheted a másik színbe a tojást. (Utóbbi esetben először a világosabb színnel kezdjük a festést.)

Mi inkább a műanyagzacskót javasoljuk, mert a pohár könnyebben szétnyílhat, és kifolyhat a tartalma.

 

Csíkos tojások befőttes gumival

Csak egy apró csavar a megszokott módszeren a különlegesebb végeredményért!

Hozzávalók: víz, ecet, tojásfesték, tojás, befőttes gumik

Elkészítés: Főzd meg a tojásokat. A tojásfestékeket keverd ki színenként ecetes vízben. Tegyél különböző vastagságú befőttes gumikat a főtt tojásokra, akár csíkokban, keresztben, hol sűrűbben, ahogy neked tetszik. Ezután tedd a tojásokat a festékekbe, száradás után pedig vedd le róluk a befőttes gumikat.

Készítheted úgy a tojásokat, hogy először egy világosabb színnel megfested, száradás után teszed rá a befőttes gumit, majd egy másik színben is megfürdeted. Ahogy a második videóban látod, készítketed úgy is, hogy kevés tojásfestékes vizet teszel egy pohárba, és a tojások csak egy-egy oldalát áztatod a festékbe, majd elforgatva egy másik színbe is átteszed, így foltos tojások lesznek.

 

Márványos tojások, olaj segítségével

Többszínű, márványos tojásokat készíthetsz egy extra hozzávalóval.

Hozzávalók: víz, ecet, tojásfesték, olaj, tojás

Elkészítés: Főzd meg a tojásokat. Először készítsd el a tojásfestékes vizet, a szokott módon, egy evőkanál ecet hozzáadásával, majd áztasd benne a tojást, amíg szépen befogja. Ezután készíts egy másik adag tojásfestékes vizet, de ehhez egy evőkanál olajat adj. Keverd jól össze, majd tedd bele a megszáradt, színes tojást, forgasd meg benne, majd vedd ki, és hagyd megszáradni.

 

Többszínű tojások papírtörlővel

Egy kicsit a batikolás technikájához hasonlít ez a módszer, amivel szép, többszínű tojásokat festhettek.

Hozzávalók: papírtörlő, befőttes gumi, tojás, folyékony ételfestékek, permetező flakon, víz

Elkészítés: Főzd meg a tojásokat. Szorosan csomagolj be egy tojást egy ív papírtörlőbe, a tetejét érdemes befőttes gumival lezárnod. Csepegtess a papírra különböző színű folyékony ételfestékeket. Egy permetezős flakonba tölts vizet, majd alaposan permetezd be vele a papírtörlőt. A bebugyolált tojásokat tedd egy tálra, majd hagyd teljesen megszáradni – akár több órán át. Amikor megszáradtak, bontsd ki a papírtörlős tojás-csomagokat.

Egy extra tipp: ennél a módszernél mindenképp, de a többinél is érdemes gumikesztyűt felvenni a festéshez.