Család

Tippek, hogy egyszerűbben menjen a főtt tojások megpucolása

A húsvéti reggeli szinte kötelező eleme a főtt tojás. A következő tippek is segíthetnek, ha egyszerre többet kellene megpucolni belőlük.
2024. Március 29.
(Kép forrása: Getty Images)

Ha a húsvéti reggelihez vagy vendégváráshoz több tojást kell megpucolnod, jól jöhet egy-egy trükk, ami segíthet meggyorsítani a folyamatot. A Today összegyűjtött több tippet az egyszerűbb tojáspucolásért – ezekből válogattunk.

Kezdd a főzést forrásban lévő vízben

Érdemes a tojásokat nem rögtön a hideg vízben feltenni a tűzhelyre, hanem csak akkor a fazékba pakolni ezeket, amikor már forrásban van a víz. A Today tippje szerint ilyenkor érdemes fél percig nagyobb lángon, erősebb forrásban főzni, majd csökkentve a hőt, lassú tűzön, fedővel főzni tovább.

Hideg vizes fürdő

A portál szerint a hűtési folyamat segíthet, hogy egy kissé elváljon a tojás a héjtól. Ehhez öntsd le a forró vizet a tojásokról, majd óvatosan mozgasd az edényt, rázd össze egy kicsit, hogy a héjuk enyhén megrepedjen. Ezután azonnal jöhet rá a hideg víz, és akár néhány jégkocka is. Hagyd hűlni a tojásokat, és amikor már kellően lehűltek, már pucolhatod is. Ezt megteheted akár a víz alatt is, a vízfürdőben, ahol a víz is segíthet leválasztani a héjdarabokat.

Kanalas trükk

A gyorsabb hámozáshoz érdemes lehet megpróbálni a kanalas trükköt is. Ehhez a tojásokat a kerekebb oldalukon egy picit meg kell hámozni kézzel, majd egy evőkanalat kell úgy a héj alá csúsztatni, hogy kövesse a tojás ívét. Mozgasd körbe, forgatva a tojást és a héj alatt csúsztatva a kanalat.

Rázd össze egy műanyag edényben

A portál szerint ennél a trükknél nagyjából öt alaposan lehűtött főtt tojást kell egy kisebb műanyag dobozba tenni, némi hideg vízzel, majd lefedni a tetejével. Ezután finoman rázd össze a dobozt – érdemes ezt a mosogató felett tenni – amíg a héjak eltörnek és leesnek.

Az itt megtekinthető videóban hasonlót mutatnak be hat tojással. Ebben a videóban befőttes üvegben látható ugyanez egy tojással, az alábbiban pedig kettővel pohárban: