Család

„Gyermeked voltam, anya lettem” – még a héten jelentkezhetsz írásoddal novellapályázatunkon

Jelentkezz a pályázatunkra anyaságod, családod, szülői mintáidról szóló írásoddal – amivel akár értékes ajándékokat is nyerhetsz. És persze önismeretet.
2024. Április 02.
(Kép forrása: Getty Images)

Örökölt sors – egyre több pszichológus használja a kifejezést, vagyis foglalkozik azzal, mit kaptunk direkt módon vagy láthatatlanul az előző generációktól. Mi minden határozza meg azt, hogy hogyan alakítjuk az életünket? Mit okoznak saját életünkben őseink élményei, traumái, tabui? És hogyan határozzák meg saját szülőségünket, anyaságunkat?

„Gyermeked voltam, anya lettem” – anyaság generációkon át című pályázatunkon kiírhatod magadból, hogy te mi mindent kaptál a felmenőidtől – mit örököltél, mit tanultál nagymamádtól, édesanyádtól. Hogyan hat ez a saját anyaságodra? Milyen jó dolgokat kaptál, amiket te magad is igyekszel továbbadni, esetleg mik azok a negatív tapasztalások, amiket éppen hogy felülírnál? Történtek-e olyan sérülések, traumák a családodban, akár a te gyerekkorodban, amik a mai napig hatnak rád? Látsz-e olyan mintázatokat az idősebb női korosztályokban, amiket talán tudat alatt te magad is továbbviszel? Hogy látod, mi lehetett könnyebb nekik, mint neked, és mi volt nehezebb a régi korok anyaságában?

Ha neked is van egy történeted, amit szívesen megosztanál, azzal még ezen a héten jelentkezhetsz a Gyerekszoba.hu novellapályázatán – a pályázatodat április 7-ig tudod beadni a gyerekszoba.hu/entortenetem oldalon, 4-9 ezer karakterben.

Írásodat címezheted a Gyerekszoba.hu olvasóinak, de megfogalmazhatod nyílt levélként valamelyik felmenődnek vagy akár saját gyermekednek – névvel, arcképpel vagy ha úgy szeretnéd, anonim módon. Hangsúlyozzuk: ez nem verseny, mindenki útja, története fontos.

Ugyanakkor a befektetett munkát jutalmazni fogja a zsűri, és a pályázók értékes ajándékokat is nyerhetnek:

  • I. díj: Wellness-hétvége 2 főre
  • II. díj: Vacsorameghívás 2 főre
  • III. díj: Bőr- és hajápolási ajándékcsomag

A nyerteseket április 25-én hirdetjük ki, és a nyertes írások Anyák napján megjelennek a Gyerekszoba.hu weboldalán.

A zsűri tagjai: Berg Judit, József Attila-díjas író, Kempf Zita, a Gyerekszoba.hu főszerkesztője, és Orvos-Tóth Noémi, klinikai szakpszichológus.

Kempf Zita a pályázat kapcsán beszélgetett zsűritársaival anyaságról, transzgenerációs traumákról és az írói hivatásról – a velük készült interjúkat az alábbi linkekre kattintva olvashatod el:

Várjuk történetedet itt!