Család

,,Gyermeked voltam, anya lettem” – Indul a Gyerekszoba.hu novellapályázata

Írd meg a családod, anyaságod történetét, töltsd fel a Gyerekszoba.hu/entortenetem oldalra és nyerj értékes ajándékokat. És persze önismeretet! Várjuk novelláitokat!
2024. Február 26.
generációk
Fotó: Getty

A születés életünk meghatározó élménye, de nem a kezdete” – mondja Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, az ‘Örökölt sors’ és a ‘Szabad akarat’ című könyvek szerzője. „A kezdet sokkal messzebbre nyúlik, mint azt korábban hittük. Gondoljunk csak bele: amikor nagyanyánk várandós volt az anyukánkkal, annak a magzatnak a petefészkében már ott lapultak azok a petesejtek, melyek egyikének megtermékenyüléséből évtizedekkel később megfogantunk. A nagyanyánk által megélt félelem, szorongás vagy gyász stresszhormonokat szabadított fel a szervezetében, ami egész testét átjárta, többek között a benne növekvő magzat (leendő anyánk) petesejtjeit is. Vagyis a generációkkal korábbi érzelmi hatások sem múlnak el nyomtalanul. És ez csak a sejtszintű öröklődés. A tudattalanba süllyedt tapasztalatok például a szeretet minőségéről szintén átadódnak, és generációkra meghatározzák a kötődés mintázatait.”

Anyaság generációkon át

anyaság

Fotó: Getty

Mától hat héten át küldhettek be írásokat a Gyerekszoba.hu novellapályázatára: A téma: ,,Gyermeked voltam, anya lettem” – anyaság generációkon át. Vagyis mit örököltél, mit tanultál nagymamádtól, édesanyádtól? A hozzájuk való viszonyod hogyan határozza meg a saját anyaságodat? Milyen jó dolgokat kaptál, amiket igyekszel te is továbbadni, esetleg mik azok a negatívak, amiket éppen hogy felülírnál?Történtek-e olyan sérülések, traumák a családodban, akár a te gyerekkorodban, amik a mai napig hatnak rád? Látsz-e olyan mintázatokat az idősebb női korosztályokban, amiket talán tudat alatt te is továbbviszel? Mi volt könnyebb nekik, mint neked, és mi volt nehezebb a régi korok anyaságában?

,,Gyermeked voltam, anya lettem” – Indul a Gyerekszoba.hu novellapályázata

Amióta hallottunk a transzgenerációs elméletről, vagyis sorsunk örökölhető faktorairól, azóta sokan kutatják, hogy felmenőik sorsa hogyan hatott döntéseikre, anyaságukra, saját életükre. Ezt kérdezzük most mi is tőletek.

Írjátok meg személyes hangvételű novellában, 4-9 ezer karakterben, hogy mit kaptatok – tudatosan vagy tudat alatt továbbadva – az előző generációktól, közelebbi, távolabbi családtagjaitoktól, szüleitektől (elsősorban édesanyátoktól) útravalóul! A jót, a rosszat is – mindazt, amihez éreztek erőt magatokban.

KATTINTS A JELENTKEZÉSHEZ!

A szülői mintával vagy azonosulunk, vagy ellenazonosulunk, de valódi rugalmasságra csak akkor tehetünk szert, ha folyamatosan önreflexiót gyakorolunk, és kicsit megfigyelőként is jelen vagyunk az életünkben. A szülői szerep is megköveteli az önismereti munkát. A felmenők életének végiggondolása vagy az a folyamat, amíg a történetük után kutatunk, a mi életünket is más megvilágításba helyezi” – mondja Orvos-Tóth Noémi, aki zsűritagként fogja olvasni a pályaműveket.

Orvos-Tóth Noémi

Szintén elfogadta felkérésünket Berg Judit író, aki mindenkit arra biztat, hogy írja ki magából az örömeit és fájdalmait, az anyasággal vagy akár saját gyerekkorával kapcsolatos gondolatait akkor is, ha soha nem írt szépirodalmat.

Berg Judit

Berg Judit – fotó: Kenéz Kíra

Ha az ember elkezd azon agyalni, hogy fog-e tetszeni másoknak, meg mi lesz, ha az anyósom elolvassa… ezekkel nem szabad foglalkozni. Az ember inkább higgyen magában akkor is, ha mégsem olyan jó, ahogy gondolja, mint hogy alulbecsülje magát. Hosszú távon a világ úgyis arra reagál, amit az ember magáról gondol: oda fognak helyezni, ahova magadat teszed.
Úgyhogy ha van egy olyan történet, ami mélyen meghatározza az életedet, viszonyodat a szeretteiddel, bármi, ami nem hagy nyugodni, azt írd ki magadból! Ez önmagában képes segíteni neked.

Az írásokat címezhetitek a Gyerekszoba.hu olvasóinak, de akár nyílt levélként valamelyik felmenőtöknek vagy épp saját gyermeketeknek is. Választhattok: névvel, arcképpel vagy anonim módon szeretnétek-e megírni a történeteteket.
Hangsúlyozzuk: ez nem verseny, mindenki útja fontos.
Ugyanakkor a befektetett munkát jutalmazni fogja a zsűri:

A nyeremények

I. díj: Wellness-hétvége 2 főre

II. díj: Vacsorameghívás 2 főre

III. díj: Bőr- és hajápolási ajándékcsomag

A legjobb novellák megjelennek a Gyerekszoba.hu weboldalon.

  • Beküldési határidő: április 7.
  • Nyertesek kihirdetése, átadó ünnepség: április 25.
  • A nyertes írások megjelentetése: május 5. Anyák Napja

KATTINTS A JELENTKEZÉSHEZ!

,,Gyermeked voltam, anya lettem” – indul a Gyerekszoba.hu novellapályázata