Család

Ha megbocsátasz magadnak, boldogabb lesz a párkapcsolatod

Ha nem vagyunk túl szigorúak magunkhoz és gyakoroljuk a megbocsátást önmagunk felé, akkor ez boldogabb párkapcsolatot eredményez – erre jutott egy új kutatás.
2024. Január 25.
boldog pár
Kép: Getty Images

Ha megbocsátóbbak vagyunk a saját hibáinkkal szemben, nemcsak mi leszünk boldogabbak, de a párkapcsolatunk is – erre az eredményre jutott egy 209 párt elemző kutatás. Az eredmények azt mutatják, hogy különösen a férfiakra hat kedvezően, ha partnerük elégedett, figyelmes önmagával.

Két intézmény a Bambergi Friedrich Ottó Egyetem és a Halle-Wittenbergi Martin Luther Egyetem új kutatásában, amely a Personal Relationships című folyóiratban jelent meg, összesen 209 heteroszexuális párt kérdezett meg.

Az önmagunkkal szembeni gondoskodó, kedves és figyelmes hozzáállás, különösen a saját hiányosságainkkal kapcsolatban lényeges szempont a párkapcsolat minősége szempontjából is, a kutatás szerint. A kutatók azt találták, hogy az a képesség, hogy valaki együttérzőn tud reagálni a saját hiányosságaira, szenvedéseire és fájdalmaira a párkapcsolatban, a pár mindkét tagjának előnyére válik. Ily módon nemcsak a saját boldogságát javítja, hanem a partnerét is.

Azt már korábban megállapították, hogy az önsajnálat miként befolyásolhatja a személyes jólétet. Azt is befolyásolhatja, hogy az emberek hogyan élik meg a romantikus kapcsolataikat, mennyire elégedettek azokkal vagy hogyan építenek ki új kapcsolatokat. Ide tartozik például az is, hogy hogyan oldják meg a konfliktusokat vagy hogyan kezelik a féltékenységet.

A jelenlegi tanulmányban a kutatók egy lépéssel tovább mentek, hogy mélyebb betekintést nyerjenek az öngondoskodás romantikus kapcsolatokat befolyásoló tényezőibe. „Eddig főként olyan tanulmányokat végeztek, amelyek egy adott személyére vonatkoztak. Mi a párkapcsolat mindkét szereplőjével készítettünk interjút” – magyarázza Dr. Nancy Tandler, az MLU Pszichológiai Intézetének munkatársa. A vizsgálati alanyoknak feltett kérdések arra irányultak, hogy mennyire elégedettek a szexualitásukkal, és milyen hosszú távú lehetőségeket tulajdonítanak a kapcsolatuknak. A kutatók a kapcsolatot párkapcsolati szinten is vizsgálták, és nemcsak az egyéni, hanem a párkapcsolaton belüli öngondoskodást is elemezték.

„Ez a megközelítés figyelembe veszi azt a tényt, hogy az emberek az élet különböző területein különbözőképpen viselkednek” – magyarázza Astrid Schütz professzor a Bambergi Egyetemről.

„Az érdemi eredmények mellett arra a következtetésre jutottunk, hogy fontos figyelembe venni a partnerek közötti kapcsolatot, hogy megértsük az öngondoskodásban rejlő teljes potenciált, mint a boldog kapcsolatok erőforrását” – mondja Nancy Tandler. A további kutatásoknak különösen az azonos neműek kapcsolatait és a más nemzetekből származó párokat is figyelembe kellene venniük, mivel az elvárások kultúrától, kapcsolati modelltől, nemtől és nemi szerepektől függően eltérőek lehetnek.

(sciencedaily.com)