Család

Ha meglátod, milyen egy játszótér Dániában, azonnal oda akarsz költözni

Dániáról eddig is tudtuk, hogy a világ egyik legélhetőbb országai között van, de ha meglátod, milyen egy dán játszótér, akkor a családcentrikusság fogalma új értelmet nyer.
2023. Március 01.
Játszótér Dániában korcsolyázik a család
Kép: pillanatkép, Annie Samples / Instagram

Talán – mint sokan – fontolgattad már életed során, hogy egy másik országba költözöl. Ha megnézed az alábbi videót, valószínűleg te is komolyan elgondolkodsz rajta, hogy azonnal összecsomagolj, és északra költözz. A dán játszóterek ugyanis messze nem csak a gyerekekről szólnak.

Annie Samples, a családjával Koppenhágában élő amerikai anya nemrégiben megosztott egy videót, amelyben a dániai játszótér csodáját mutatja meg a világnak. A Koppenhágában élők döntő többsége lakásban lakik, ezért a természetet elsősorban a közparkok jelentik számukra, de messze nem csak a friss levegőért járnak ide a családok. Ezek a parkok sokkal többek, mint egy hely, ahol a gyerek ugrálhat: éttermek, bárok, kávézók és makulátlan tisztaságú illemhelyek is találhatók a játszótereken. Most képzeljük el egy pillanatra, hogy egy csésze kávéval vagy egy pohár sörrel ülünk a játszótéren és ezért senki nem ítél el, sőt, mindenki más is pont ugyanezt csinálja.

És itt még nincs vége: vannak parkok, ahol bébiszitterek vigyáznak a gyerekekre, vagy tanítják őket biciklizni. A melegebb hónapokban lehetőség van vízben hűsölni, télen pedig korcsolyapályák állnak rendelkezésre. Mindezt a dán városok a befizetett adókból finanszírozzák.

A videóhoz sok hozzászólás érkezett, egyikük – valószínűleg egy helyi lakos – azt írja, hogy a második világháború után rengeteg gyerek volt az utcán, akik a város romjain játszottak, mert abban az időben nem voltak bölcsődék, a nőknek pedig dolgozniuk kellett. Csak kevesen engedhették meg, hogy fizessenek valakinek, aki vigyáz a gyerekükre. Ezért hozták létre Koppenhágában ezeket a játszótereket, felnőtt felügyelőkkel. Csak támogatni tudjuk.

Forrás: mother.ly