A rák megelőzésének egyik kulcsa, hogy jó életmódbeli döntéseket hozzunk. Erre hívta fel a figyelmet közelmúltbeli Facebook-posztjában a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
1. Tedd le a cigit!
A rák tekintetében a dohányzás az egyik legfontosabb rizikótényező. A cigi azonban nem csupán a tüdőt károsítja, de akár szájüregi és gyomorrákhoz, továbbá szívrohamhoz is vezethet. „Tudatos döntéssel te is segíthetsz csökkenteni ezt a kockázatot, és inspirálhatsz másokat is!” – emelték ki a dietetikusok.
2. Egyél naponta ennyi zöldséget-gyümölcsöt!
A rák rizikójának csökkentésében a mozgás és az egészséges táplálkozás is nagyon fontos szerepet játszik. Lényeges például, hogy bőséges mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget fogyassz – naponta legalább 400-500 grammot.
3. Csökkentsd az alkoholbevitelt!
A daganatos betegségek okait ma még csak részben ismerjük. Ugyanakkor a kockázatot bizonyítottan növeli a túlzott alkoholfogyasztás. „Életmódváltással és tudatos döntésekkel jelentősen csökkenthetjük a rák kialakulásának rizikóját” – olvasható a bejegyzésben, ami szerint ez a kevesebb alkoholra is vonatkozik.