Ha a klasszikus sajtos rúd, sós stangli és pogácsa helyett kipróbálnál valamilyen új sós receptet, három ötletünk is van: egy fokhagymás-sajtos csiga ez szuper mártogatóssal, egy finom sajtos perec, és egy különleges pizzás ízesítésű babka. A Nosalty recepttárának köszönhetően mutatjuk is a recepteket!
Fokhagymás-sajtos csiga zöldfűszeres tejföllel
Hozzávalók
Tészta
- 320 g finomliszt
- 80 g vaj (puha)
- 1 kávéskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 7 g instant élesztő (1 csomag)
- 1,5 dl víz (langyos)
- 1 db tojás
Fűszervaj
- 160 g vaj (puha)
- 1 evőkanál kakukkfű (3 szál)
- 4 szál petrezselyem
- 1 kávéskanál só
- bors ízlés szerint
- 4 gerezd fokhagyma (zúzott, apróra vágott)
Tejfölös mártogatós
- 330 g tejföl
- 4 szál petrezselyem (szárított is megfelel)
- 2 közepes db újhagyma zöldje (snidling vagy lila hagyma is megfelel)
- 1 csokor bazsalikom (szárított is megfelel)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 0,5 citromból nyert citromlé
Összeállítás
- 300 g trappista sajt
- 3 evőkanál vaj (olvasztott)
Elkészítés
Tészta
- Egy keverőtálban összekeverjük a vizet, az élesztőt, a sót, a cukrot és egy evőkanál lisztet. Letakarjuk, és 15 percig állni hagyjuk.
- Miután kissé felfutott az élesztős keverék, hozzáadjuk a puha vajat, a többi lisztet és egy tojást is. Összekeverjük, és alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd újra letakarjuk, és másfél órát kelesztjük.
Fűszervaj
- A puha vajat alaposan kikeverjük a többi hozzávalóval, majd félretesszük.
- Tejfölös mártogatós
- Egy kis tálban összekeverjük a hozzávalókat, és hűtőbe tesszük tálalásig.
Összeállítás
- A tésztát kinyújtjuk másfél centi vastagra, és megkenjük a fűszervajjal. Megszórjuk a reszelt sajtokkal, majd szorosan felcsavarjuk (a videóban is látható módon).
- Éles, kissé nedves késsel 2 centis szeletekre (csigákra) vágjuk a tekercset. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket (1 tepsire 9 darabot).
- Megkenjük őket olvasztott vajjal, majd előmelegített sütőben 170°C fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Még kissé langyosan, a kész mártogatóssal együtt tálaljuk. Több napig is eláll, bár annyira eteti magát, hogy úgyis elfogy!
Sütés hőfoka: 170 °C
Sütés módja: hőlégkeveréses
Sütés ideje: 20 perc
Az eredeti receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!
Színházi sajtos perec
Hozzávalók
- 250 ml tej (langyos)
- 1 evőkanál porcukor
- 20 g élesztő
- 650 g finomliszt
- 50 g tehéntúró
- 150 g tejföl
- 8 g vaj
- 1 db tojássárgája
- 15 g só
- 1 db tojássárgája (lekenéshez)
- 1 evőknál só (durva szemű)
- 300 g sajt (jól olvadó, reszelve)
Elkészítés
- A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet, a túrót, a tejfölt, a sót és a tojássárgáját, végül beledolgozzuk a puha vajat is.
- Jól kidagasztjuk a tésztát, majd letakarva 45 percig pihentetjük, meleg helyen.
- A megkelt tésztát 10 dekás darabokra osztjuk, gombócot formálunk belőlük, majd letakarjuk. 15 perces pihentetés után henger alakúra formázzuk, és hosszú rudakká sodorjuk őket. Ezt követően perec alakúra formázzuk a tésztarudakat, majd ismét letakarva még 15 percig kelesztjük.
- Végezetül megkenjük tojássárgájával, megszórjuk durva szemű sóval, és gazdagon meghintjük reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben 190-200 fokon, 10-12 perc alatt ropogósra és aranybarnára sütjük.
Sütés hőfoka: 200 °C
Sütés módja: hőlégkeveréses
Sütés ideje: 10 perc
Az eredeti receptet ITT találod!
Pizzás babka
Hozzávalók
Tészta
- 240 ml tej
- 1 tasak (7 gr) instant élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 2 db tojás
- 500 g finomliszt
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 170 g vaj (puha)
Feltétek
- 150 ml paradicsomszósz
- 200 g mozzarella
- 150 g paprikás szalámi
- 2 teáskanál pizza fűszerkeverék
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
Tészta
- A tésztához összekeverjük egy nagy keverőtálban a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, a fokhagymaport, majd hozzáadjuk langyos tejet és a 2 egész tojást. Összedolgozzuk, végül apránként beleadagoljuk a puha vajat is.
- Alaposan kidagasztjuk a tésztát, és cipót formázunk belőle, majd lefedve 40-50 percig meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 1 centi vastag téglalapra nyújtjuk.
Feltétek
- A kinyújtott tésztát megkenjük mindenhol a paradicsomszósszal, megszórjuk pizzafűszerrel és reszelt sajttal, majd szépen egyenletesen elosztjuk rajta a szalámikarikákat.
- Meglocsoljuk az egészet egy kevés olívaolajjal, majd a hosszabbik oldalától elkezdve feltekerjük, és egy éles késsel hosszában kettévágjuk a tekercset. Próbáljuk meg minél szorosabban összefonni a két rudat, ügyelve arra, hogy a töltelékes rész felfele nézzen. Így kapjuk meg a babka jellegzetes külsejét.
- A fonat két végét behatjuk önmaga alá, és egy határozott mozdulattal áttesszük egy kivajazott-kilisztezett, hosszúkás kenyérsütő formába. Letakarva még 30 percig kelesztjük.
- Sütés előtt megszórjuk sajttal és pizzafűszerrel a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
- Mielőtt felvágjuk, hagyjuk hűlni, hogy szépen szeletelhető legyen.
Sütés hőfoka: 180 °C
Sütés módja: alul-felül sütés
Sütés ideje: 45 perc
Az eredeti receptet ITT találod!