Család

Három sós vendégváró szilveszterre

A sok karácsonyi édesség, sütemény után jól tud esni valamilyen sós finomság. Szilveszterre ajánlunk néhány receptet, amik jól jöhetnek, akár ti vártok vendégeket, akár vendégségbe mentek.
2023. December 27.
(Képek forrása: Nosalty)

Ha a klasszikus sajtos rúd, sós stangli és pogácsa helyett kipróbálnál valamilyen új sós receptet, három ötletünk is van: egy fokhagymás-sajtos csiga ez szuper mártogatóssal, egy finom sajtos perec, és egy különleges pizzás ízesítésű babka. A Nosalty recepttárának köszönhetően mutatjuk is a recepteket!

Fokhagymás-sajtos csiga zöldfűszeres tejföllel

Hozzávalók

Tészta

  • 320 g finomliszt
  • 80 g vaj (puha)
  • 1 kávéskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 7 g instant élesztő (1 csomag)
  • 1,5 dl víz (langyos)
  • 1 db tojás

Fűszervaj

  • 160 g vaj (puha)
  • 1 evőkanál kakukkfű (3 szál)
  • 4 szál petrezselyem
  • 1 kávéskanál só
  • bors ízlés szerint
  • 4 gerezd fokhagyma (zúzott, apróra vágott)

 

Tejfölös mártogatós

  • 330 g tejföl
  • 4 szál petrezselyem (szárított is megfelel)
  • 2 közepes db újhagyma zöldje (snidling vagy lila hagyma is megfelel)
  • 1 csokor bazsalikom (szárított is megfelel)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 0,5 citromból nyert citromlé

 

Összeállítás

  • 300 g trappista sajt
  • 3 evőkanál vaj (olvasztott)

 

Elkészítés

Tészta

  1. Egy keverőtálban összekeverjük a vizet, az élesztőt, a sót, a cukrot és egy evőkanál lisztet. Letakarjuk, és 15 percig állni hagyjuk.
  2. Miután kissé felfutott az élesztős keverék, hozzáadjuk a puha vajat, a többi lisztet és egy tojást is. Összekeverjük, és alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd újra letakarjuk, és másfél órát kelesztjük.

Fűszervaj

  1. A puha vajat alaposan kikeverjük a többi hozzávalóval, majd félretesszük.
  2. Tejfölös mártogatós
  3. Egy kis tálban összekeverjük a hozzávalókat, és hűtőbe tesszük tálalásig.

Összeállítás

  1. A tésztát kinyújtjuk másfél centi vastagra, és megkenjük a fűszervajjal. Megszórjuk a reszelt sajtokkal, majd szorosan felcsavarjuk (a videóban is látható módon).
  2. Éles, kissé nedves késsel 2 centis szeletekre (csigákra) vágjuk a tekercset. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket (1 tepsire 9 darabot).
  3. Megkenjük őket olvasztott vajjal, majd előmelegített sütőben 170°C fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  4. Még kissé langyosan, a kész mártogatóssal együtt tálaljuk. Több napig is eláll, bár annyira eteti magát, hogy úgyis elfogy!

 

Sütés hőfoka: 170 °C

Sütés módja: hőlégkeveréses

Sütés ideje: 20 perc

Az eredeti receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!

Színházi sajtos perec

Hozzávalók

  • 250 ml tej (langyos)
  • 1 evőkanál porcukor
  • 20 g élesztő
  • 650 g finomliszt
  • 50 g tehéntúró
  • 150 g tejföl
  • 8 g vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 15 g só
  • 1 db tojássárgája (lekenéshez)
  • 1 evőknál só (durva szemű)
  • 300 g sajt (jól olvadó, reszelve)

 

Elkészítés

  1. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet, a túrót, a tejfölt, a sót és a tojássárgáját, végül beledolgozzuk a puha vajat is.
  2. Jól kidagasztjuk a tésztát, majd letakarva 45 percig pihentetjük, meleg helyen.
  3. A megkelt tésztát 10 dekás darabokra osztjuk, gombócot formálunk belőlük, majd letakarjuk. 15 perces pihentetés után henger alakúra formázzuk, és hosszú rudakká sodorjuk őket. Ezt követően perec alakúra formázzuk a tésztarudakat, majd ismét letakarva még 15 percig kelesztjük.
  4. Végezetül megkenjük tojássárgájával, megszórjuk durva szemű sóval, és gazdagon meghintjük reszelt sajttal.
  5. Előmelegített sütőben 190-200 fokon, 10-12 perc alatt ropogósra és aranybarnára sütjük.

 

Sütés hőfoka: 200 °C

Sütés módja: hőlégkeveréses

Sütés ideje: 10 perc

Az eredeti receptet ITT találod!

Pizzás babka

Hozzávalók

Tészta

  • 240 ml tej
  • 1 tasak (7 gr) instant élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 db tojás
  • 500 g finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 170 g vaj (puha)

Feltétek

  • 150 ml paradicsomszósz
  • 200 g mozzarella
  • 150 g paprikás szalámi
  • 2 teáskanál pizza fűszerkeverék
  • 2 evőkanál olívaolaj

 

Elkészítés

Tészta

  1. A tésztához összekeverjük egy nagy keverőtálban a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, a fokhagymaport, majd hozzáadjuk langyos tejet és a 2 egész tojást. Összedolgozzuk, végül apránként beleadagoljuk a puha vajat is.
  2. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, és cipót formázunk belőle, majd lefedve 40-50 percig meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 1 centi vastag téglalapra nyújtjuk.

Feltétek

  1. A kinyújtott tésztát megkenjük mindenhol a paradicsomszósszal, megszórjuk pizzafűszerrel és reszelt sajttal, majd szépen egyenletesen elosztjuk rajta a szalámikarikákat.
  2. Meglocsoljuk az egészet egy kevés olívaolajjal, majd a hosszabbik oldalától elkezdve feltekerjük, és egy éles késsel hosszában kettévágjuk a tekercset. Próbáljuk meg minél szorosabban összefonni a két rudat, ügyelve arra, hogy a töltelékes rész felfele nézzen. Így kapjuk meg a babka jellegzetes külsejét.
  3. A fonat két végét behatjuk önmaga alá, és egy határozott mozdulattal áttesszük egy kivajazott-kilisztezett, hosszúkás kenyérsütő formába. Letakarva még 30 percig kelesztjük.
  4. Sütés előtt megszórjuk sajttal és pizzafűszerrel a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
  5. Mielőtt felvágjuk, hagyjuk hűlni, hogy szépen szeletelhető legyen.

 

Sütés hőfoka: 180 °C

Sütés módja: alul-felül sütés

Sütés ideje: 45 perc

Az eredeti receptet ITT találod!