Egy teljes kiőrlésű, cukormentes kevert süteményhez, egy klasszikus amerikai stílusú pitéhez és egy gyorsan elkészíthető almás zabkekszhez mutatunk most receptet.
Teljes kiőrlésű almás banánkenyér
Hozzávalók:
- 290 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- 4 érett banán
- 70 g olaj
- 115 g görög joghurt
- 2 tojás
- 2 közepes alma felkockázva
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra. Bélelj ki egy kenyérsütő formát sütőpapírral.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a fahéjat.
- Egy tálban villával pépesítsd össze a banánokat, add hozzá az olajat és a görög joghurtot, majd jól keverd össze. Add hozzá a tojásokat is, és keverd el jól.
- Ezt a keveréket add hozzá a száraz összetevőkhöz, és keverd el, majd add hozzá a felkockázott almát. Addig keverd, amíg össze nem áll a tészta, de ne keverd túl.
- Öntsd a tésztát a sütőformába, és tedd a sütőbe megsülni.
Amerikai stílusú, rácsos almás pite
Hozzávalók:
- 375 g liszt
- 40 g porcukor
- 1 nagy csipet só
- 250 g hideg vaj, felkockázva
- 90 ml jéghideg víz
- 8 alma, meghámozva, kimagozva, vékonyan felszeletelve
- 1 evőkanál citromlé
- 80 g barna cukor (de ízlés szerint lehet kevesebb is, ha édes az alma)
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál fahéj
- ízlés szerint adhatsz még hozzá szerecsendiót, szegfűszeget is, de ezek elhagyhatók
- 1 tojás a kenéshez, felverve
Elkészítés:
- Tedd egy tálba a 375 g lisztet, a porcukrot és a sót, és keverd jól össze.
- Add hozzá a felkockázott, hideg vajat, és dolgozd úgy össze, hogy szemcsés állagú legyen a tészta. Ezt megteheted késes robotgéppel, vagy kézzel is.
- Ezután add hozzá a jéghideg vizet, és addig dolgozd el a tésztát, amíg össze nem áll, de gyúrd túl.
- Készítsd el a tölteléket: a felszeletelt almát keverd el a citromlével, a barna cukorral, a fahéjjal, a 2 evőkanál liszttel, és a további fűszerekkel, ha teszel hozzá. Ha kész, tedd félre.
- Tedd a tésztát lisztezett felületre, és szedd ketté, majd nyújts belőle 2 akkora korongot, ami befedi a kerek piteformát.
- A piteformába tedd az egyik korongot, és fedd be vele a belsejét. Ezt töltsd meg az almás töltelékkel.
- A másik korongot ráteheted egyben is, vagy csíkokra vágva be is tudod rácsozni vele a pitét.
- A lelógó tésztarészeket vágd le – ebből tudsz készíteni szegélyt a pitének, az ujjaiddal összecsippentve megformázva.
- Sütés előtt tedd a pitét 30 percre a hűtőbe.
- Ezután melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Kend le a pite tetejét a tojással. Vedd le a hőfokot 180 °C-ra, majd süsd a pitét aranybarnára.
Almás zabkeksz
Hozzávalók:
- 175 g liszt
- 120 g zabpehely
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 115 g puha vaj
- 160 g barna cukor
- 1 tojás
- 1 nagy alma hámozva, felkockázva, vagy lereszelve
- 2 teáskanál citromlé
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra, és bélelj ki sütőpapírral egy sütőlemezt.
- Keverd össze a lisztet, a zabot, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót.
- Robotgéppel keverd össze egy másik tálban a vajat és a tojást, majd ha jól összekeveredett, keverd hozzá a tojást is.
- Az almát locsold meg egy kis citromlével. A lisztes keveréket add a vajas keverékhez, keverd jól össze, majd add hozzá az almát, és keverd össze az egészet.
- Kanállal adagolj kekszeket a sütőlemezre úgy, hogy hagyj köztük helyet, mert terülni fognak.
- Az előmelegített sütőben, nagyjából 15 perc alatt süsd készre a zabkekszeket – de figyeld folyamatosan, hogy le ne égjen, ha szükséges, vedd ki előbb.
Források: houbakes.com, sweetlycakes.com, jocooks.com, cookingclassy.com