Család

Három zseniális almás süti recept

Sütnél valamilyen almás finomságot? Ehhez ajánlunk most három receptet!
2022. December 09.
almás pite
Süss almás finomságot! (A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Egy teljes kiőrlésű, cukormentes kevert süteményhez, egy klasszikus amerikai stílusú pitéhez és egy gyorsan elkészíthető almás zabkekszhez mutatunk most receptet.

Teljes kiőrlésű almás banánkenyér

Hozzávalók:

  • 290 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 4 érett banán
  • 70 g olaj
  • 115 g görög joghurt
  • 2 tojás
  • 2 közepes alma felkockázva

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra. Bélelj ki egy kenyérsütő formát sütőpapírral.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a fahéjat.
  3. Egy tálban villával pépesítsd össze a banánokat, add hozzá az olajat és a görög joghurtot, majd jól keverd össze. Add hozzá a tojásokat is, és keverd el jól.
  4. Ezt a keveréket add hozzá a száraz összetevőkhöz, és keverd el, majd add hozzá a felkockázott almát. Addig keverd, amíg össze nem áll a tészta, de ne keverd túl.
  5. Öntsd a tésztát a sütőformába, és tedd a sütőbe megsülni.

Amerikai stílusú, rácsos almás pite

Hozzávalók:

  • 375 g liszt
  • 40 g porcukor
  • 1 nagy csipet só
  • 250 g hideg vaj, felkockázva
  • 90 ml jéghideg víz
  • 8 alma, meghámozva, kimagozva, vékonyan felszeletelve
  • 1 evőkanál citromlé
  • 80 g barna cukor (de ízlés szerint lehet kevesebb is, ha édes az alma)
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál fahéj
  • ízlés szerint adhatsz még hozzá szerecsendiót, szegfűszeget is, de ezek elhagyhatók
  • 1 tojás a kenéshez, felverve

Elkészítés:

  1. Tedd egy tálba a 375 g lisztet, a porcukrot és a sót, és keverd jól össze.
  2. Add hozzá a felkockázott, hideg vajat, és dolgozd úgy össze, hogy szemcsés állagú legyen a tészta. Ezt megteheted késes robotgéppel, vagy kézzel is.
  3. Ezután add hozzá a jéghideg vizet, és addig dolgozd el a tésztát, amíg össze nem áll, de gyúrd túl.
  4. Készítsd el a tölteléket: a felszeletelt almát keverd el a citromlével, a barna cukorral, a fahéjjal, a 2 evőkanál liszttel, és a további fűszerekkel, ha teszel hozzá. Ha kész, tedd félre.
  5. Tedd a tésztát lisztezett felületre, és szedd ketté, majd nyújts belőle 2 akkora korongot, ami befedi a kerek piteformát.
  6. A piteformába tedd az egyik korongot, és fedd be vele a belsejét. Ezt töltsd meg az almás töltelékkel.
  7. A másik korongot ráteheted egyben is, vagy csíkokra vágva be is tudod rácsozni vele a pitét.
  8. A lelógó tésztarészeket vágd le – ebből tudsz készíteni szegélyt a pitének, az ujjaiddal összecsippentve megformázva.
  9. Sütés előtt tedd a pitét 30 percre a hűtőbe.
  10. Ezután melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Kend le a pite tetejét a tojással. Vedd le a hőfokot 180 °C-ra, majd süsd a pitét aranybarnára.

Almás zabkeksz

Hozzávalók:

  • 175 g liszt
  • 120 g zabpehely
  • 1 teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 115 g puha vaj
  • 160 g barna cukor
  • 1 tojás
  • 1 nagy alma hámozva, felkockázva, vagy lereszelve
  • 2 teáskanál citromlé

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra, és bélelj ki sütőpapírral egy sütőlemezt.
  2. Keverd össze a lisztet, a zabot, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót.
  3. Robotgéppel keverd össze egy másik tálban a vajat és a tojást, majd ha jól összekeveredett, keverd hozzá a tojást is.
  4. Az almát locsold meg egy kis citromlével. A lisztes keveréket add a vajas keverékhez, keverd jól össze, majd add hozzá az almát, és keverd össze az egészet.
  5. Kanállal adagolj kekszeket a sütőlemezre úgy, hogy hagyj köztük helyet, mert terülni fognak.
  6. Az előmelegített sütőben, nagyjából 15 perc alatt süsd készre a zabkekszeket – de figyeld folyamatosan, hogy le ne égjen, ha szükséges, vedd ki előbb.

Források: houbakes.com, sweetlycakes.com, jocooks.com, cookingclassy.com