A szeptember szezonális gyümölcsök és zöldségek tekintetében egy bőségszaru: rengeteg színes finomság terem ebben a hónapban is. Nemrégiben az ősz eleji zöldségeket ajánlottuk nektek, jótékony hatásukkal, most pedig a Nosalty recepttárának köszönhetően olyan ízletes süteményrecepteket gyűjtöttünk, amelyek különféle gyümölcsökkel, az ősz ízeivel készülnek. Ilyen az ősz eleji barackunk, a lédús őszibarack, a szilva, amiből készülhet ugyan lekvár is, de ha a kertben szedtünk belőle, annak egy részéből süssünk desszertet, a számtalan sütiben használható alma és körte, az édes, magas rosttartalmú füge, és a csonthéjasok közül a dió.
Egy nagyon gyors barackos
Ha nagyon gyorsan szeretnél sütni valamit, ezt a leveles tésztás, őszibarackos édességet neked találták ki. Kívül ropogós, belül lédús, kicsit fanyarabb, amellett, hogy édes – ráadásul akár fagyival vagy tejszínhabbal is lehet tálalni! (Csak győzzétek kivárni, amíg kihűl!) Ha kisebbek a gyerekek, az ízesítő késhegynyi chilit érdemes inkább kihagyni.
Tovább a receptre: 30 perces őszibarackos fordított
Egy omlós szilvás finomság
Az almás pite mellett a szilvás változat is egy igazán finom őszies sütemény, így ha nem szeretnéd az összes szilvát lekvárként vagy befőttként eltenni, próbáld ki ezt a receptet. A szilva és a citromlé egy kis fanyarságot, a méz és a fahéj pedig az édesebb ízvilágot emeli be a pite töltelékébe. A porcukrot se hagyd le a tetejéről, amikor elkészült!
Tovább a receptre: Szilvás pite omlós tésztával
Egy francia almatorta
Ebbe az almatortába nem reszelve vagy késsel darabolva kerül az alma, hanem zöldséggyaluval vékonyan felszeletelve. Éppen ebből ered a neve, a láthatatlan almatorta, hiszen szinte észrevétlenül bújik meg a süteményben – de az íze természetesen elárulja.
Tovább a receptre: Láthatatlan almatorta
Körtével is érdemes sütni
Az alma mellett a körte is olyan őszi gyümölcs, amit pitében, piskótában, kuglófban, muffinban, tortában, tehát számos formában fel lehet használni süteményekben. Az ízéhez pedig nagyon jól illik többek között a fahéj és a mandula is – az alábbi kevert sütiben éppen ezekkel szerepel együtt.
Tovább a receptre: Mutatós körtés sütemény
Körte és alma találkozása
Ha még nem készítettél cobblert, próbáld ki ezt a könnyű körtés-almás változatot. A cobbler hasonló a morzsasütihez abban, hogy itt is a gyümölcsök kerülnek alulra a tepsiben, de a tészta állaga teljesen más – itt egy habkönnyű tésztát kell az almás-körtés töltelékre tenni. A gyümölcsöket gyömbér, fahéj, kardamom és szegfűszeg ízesíti, így lesznek még ősziesebbek.
Tovább a receptre: Körtés-almás cobbler
Ne feledd a diót sem
Dióval is érdemes sütni már az ünnepi időszak előtt, ősszel is, különösen, ha diós csigáról van szó. Ráadásul a következő receptben csigatorta készül a diós csigákból. Ezt fogyaszthatjuk desszertként – extraként például egy kis vanília sodóval –, lehet ebéd egy kiadós leves mellett, vagy egy különleges hétvégéi reggeli is lehet belőle.
Tovább a receptre: Diós csigatorta