Salátákba, tésztaételekbe, mártogatósokba, melegszendvicsre és más ételekbe is remek ízesítő lehet az aszalt paradicsom. Az élelmiszeripari trendekkel, kockázatfigyelési hírekkel foglalkozó Rizikometer Facebook-oldalán osztott meg egy receptet arra, hogyan készíthetjük el házilag a sütőben az aszalt paradicsomot.
Az oldal receptje szerint mossunk meg 1 kilogramm paradicsomot, és minden szemet vágjunk félbe. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire a vágott felükkel felfelé helyezzük a paradicsomokat, majd sózzuk meg durva szemű tengeri sóval. A paradicsomokat megszórhatjuk friss, aprított fűszernövényekkel (rozmaring, bazsalikom, kakukkfű), és 5-10 gerezd vékony szeletekre vágott fokhagymával. „Tegyük a tepsit 6 órára egy 80 °C-os sütőbe, és helyezzünk egy fakanalat a sütő ajtajába, hogy a szárítás során a nedvesség távozni tudjon” – írják a bejegyzésben.
A posztban pedig azt is megosztották itt, hogyan készíthetünk napon szárított paradicsomot otthon.