
(Kép forrása: Getty Images)
Sokan vannak úgy, hogy a nagy melegben semmi kedvük a nehezebb fogásokhoz, sokkal inkább valamilyen hűsítő ételt választanának. A következő receptajánlóban a Nosalty recepttárának köszönhetően válogattunk néhány hideg zöldség- és gyümölcslevest, amik nagyon jól tudnak esni a kánikulában. Amellett, hogy finomak, még a hidratálást is segítik. Akár el is csomagolhatunk belőle egy-egy adagot magunknak és a gyerekeknek, ha útnak indulunk.
Egy hűsítő paradicsomos-paprikás leves

(Kép forrása: Nosalty ételfotó/nosalty.hu)
Igazi nyári leves a hűs gazpacho, ami eredetileg egy spanyol fogás, és az alapja a lédús, édes paradicsom. A legjobb, hogy főzni sem szükséges, csupán le kell turmixolni a hozzávalókat, majd jól behűteni a levest. Az alábbi receptben található friss gazpachoba a pardicsomok mellett kerül paprika, kigyóuborka és lilahagyma is.
Tovább a recepthez: Frissítő nyári gazpacho
Így is felhasználhatjuk a nyári zsenge zöldborsót

(Kép forrása: Nosalty ételfotó/nosalty.hu)
Ízletes krémleves készülhet a zsenge zöldborsóból is, amit szintén behűtve érdemes fogyasztani. A leves színe a spenóttól lesz még élénkebb zöld, a snidlingtől és a bazsalikomtól még frissebb lesz az íze, és a joghurttól egy kis fanyarságot is kap. Akár melegen is fogyasztható, de a kánikulában mi a hűs változatra szavazunk!
Tovább a recepthez: Hűvös zöldborsókrémleves, pirított pisztáciával
Egészséges hideg céklaleves

(Kép forrása: Nosalty ételfotó/nosalty.hu)
Ezt a gyönyörű rózsaszín, édes céklaleves talán a gyerekek is szívesen fogyasztják majd a hőségben. Ismét egy olyan recept, amihez nem kell bekapcsolni a tűzhelyet. A néhány hozzávalóból mindössze pár perc alatt elkészülhet a frissítő finomság. Jól hűtsd be, és ne felejtsd le a tetejéről a joghurtot és a kaprot tálaláskor.
Tovább a recepthez: Nyers céklaleves joghurttal
Ha valami újat próbálnál a klasszikus paradicsomos leves helyett

(Kép forrása: Nosalty ételfotó/nosalty.hu)
Kápia paprikából és paradicsomból nem csak lecsó készülhet, de hűsítő zöldségkrémleves is. A sütőben kell ugyan előkészíteni a zöldségeket, de szerencsére utána már nem kell főzni, csak turmixolni a hozzávalókat, majd az egészet behűteni. Tálaláskor érdemes egy kis sós fetasajtot a tetejére morzsolni.
Tovább a recepthez: Sültpaprika-krémleves fetával és paradicsommal
A legjobb nyári gyümölcsleves

(Kép forrása: Nosalty ételfotó/nosalty.hu)
Ebben a gyümölcslevesben az a legjobb, hogy mindig az aktuálisan termő, szezonális finomságokat használhatjuk fel hozzá! Szabjuk bátran a saját ízlésünkre, az arányokat tartva a receptből, és olyan gyümölcsöket tegyünk bele, amihez éppen kedvünk van. Jól behűtve a legfinomabb hűsítő desszert lehet – akár egy kis tejszínhab is kerülhet a tetejére.
Tovább a recepthez: Selymes-krémes gyümölcsleves a nyár legjavából
Barackrajongóknak

(Kép forrása: Nosalty ételfotó/nosalty.hu)
Ezt a gyümölcslevest főzni sem kell, és friss őszibarack mellett csak görög joghurtra és ízesítőkre lesz hozzá szükség – tényleg az egyik legegyszerűbb recept. Nagyon gyorsan elkészül, csak jó hidegre kell hűteni a tálaláshoz, amihez egy-két órára hűtőbe kell tenni.
Tovább a recepthez: Legegyszerűbb hideg őszibarackleves
A szilvaszezonban ezt is próbáld ki

(Kép forrása: Nosalty ételfotó/nosalty.hu)
Szilvából is készülhet gyümölcsleves, így mivel szerencsére hamarosan szezonja van, friss gyümölcsből is meg tudod majd főzni. Nem a leggyorsabb az elkészítés, mert sütni és főzni is kell egy kicsit, de a végeredményért megéri! A fűszerezése miatt nyár végén, ősz elején is érdemes csinálni belőle.
Tovább a recepthez: Gyors pudingos szilvaleves