Éppen bodzavirág szezon van, így most lehet friss szörpöt készíteni az illatos virágokból. A Maradék nélkül oldalán és Instagram-oldalán is osztott meg hasznos tippeket a bodzával kapcsolatban, köztük arról is, hogy hogyan érdemes tárolni a begyűjtött virágokat.
A közösségi oldalukon található bejegyzés szerint a friss bodzát a hűtőben maximum 1-2 napig lehet tárolni jól záródó, törlőkendővel kibélelt dobozban. A tippjeik szerint a friss virág azonnal feldolgozható szörpnek vagy zselének, de desszertekben is fel lehet használni.
Hosszabb időre kiszárítva lehet eltenni, így egész évben fogyaszthatjuk teakánt, illetve cukorba forgatva le is lehet fagyasztani, amit később ízesítőként lehet használni.
A jól ismert szörp és tea mellett egyébként készülhet még a bodzából:
- kirántott bodzavirág
- bodzalekvár
- bodzafánk
- bodzás panna cotta
- bodzaecet
Csak az egészséges, tiszta virágokat használjuk. A Maradék nélkül a bejegyzésében és az oldalán is felhívta a figyelmet a biztonságra, és hogy „mindig csak olyan növényt gyűjtsünk, amelyet biztosan felismerünk és tudjuk, hogy elfogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. Különösen fontos, hogy ne keverjük össze a fekete bodzát a gyalogbodzával, amely mérgező” – hangsúlyozták a cikkben. „A gyalogbodza egy kisebb, lágyszárú növény, ágai felfelé állnak, amelynek végén piros portokkal rendelkező kellemetlen szagú virágok találhatók. Virágzásának ideje júniustól augusztusig tart, ezért a nyár elején különösen fontos figyelnünk a két növény megkülönböztetésére” – figyelmeztetnek. A cikkben itt képet is osztottak meg segítségképpen.