Kétféle mézeskalács létezik: a kemény, amit a díszként a karácsonyfára akaszthatunk és napokon belül lesz egyre puhább, valamint az azonnal puha mézeskalács, amit sütés és kihűlés után máris megehető. Számtalan mézeskalács recept létezik, egy részüknél a tésztát órákon át a hűtőben érdemes pihentetni, mielőtt formázzátok. Mi most egy nagyon egyszerű és gyors receptet hoztunk nektek, amihez nincs szükség pihentetésre és azonnal puha mézeskalácsot sül ki.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, fél evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (azaz fahéj és szegfűszeg), 15 dkg vaj, kb. 1,3 dl méz, 2 tojássárgája
Elkészítés: Tegyük egy tálba a lisztet, a porcukrot, a fűszereket, és a szódabikarbonát. Adjuk hozzá a lágy (de nem forró!) vajat, a mézet, és a tojássárgájákat. Keverjük össze az egészet, majd gyúrjuk egynemű tésztává. Az elkészült tésztát osszuk ketté. A jól lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. fél centi vastagságúra. Vegyük elő a formákat és szaggassuk ki. Ha kész, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben 7 – 8 percig süssük. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert akkor kemények lesznek. Ha elkészültek, és kihűltek, díszíthetjük is őket.
A cukormázhoz szükségünk lesz 1 tojásfehérjére, és 15-20 dkg porcukorra. Keverjük össze óvatosan a hozzávalókat, töltsük habzsákba vagy nejlonzacskóba és már díszíthetjük is az írómázzal a mézeskalácsainkat.
Kellemes ünnepi készülődést kívánunk!