Család

Instant kakaóitalporokat tesztelt a Nébih

Élelmiszerbiztonsági szempontból az összes vizsgált termék megfelelt, de jelölési hibák és túl alacsony vitamintartalom miatt több esetben indult hatósági eljárás.
2023. Szeptember 14.
kakaó
(Kép forrása: Getty Images)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta program századik terméktesztjén instant kakaóitalporokat elemeztek. A harmincnégy vizsgált termék élelmiszerbiztonsági szempontból mind megfelelt, azonban jelölési hibák és túl alacsony vitamintartalom miatt tizenkilenc esetben hatósági eljárás indult – számoltak be róla a Nébih weboldalán.

A vizsgált italporok közül harminc készült hozzáadott cukorral, három édesítőszerrel, egy terméket pedig cukor és édesítőszer hozzáadása nélkül állítottak elő. A tesztben tizennyolc olyan instant kakaóitalpor vizsgáltak, melyeket vitaminokkal és/vagy ásványi anyagokkal dúsítottak. Származásukat tekintve huszonhárom külföldi és tizenegy magyar előállítású termék volt. A tömegük 15-1300 gramm között mozgott.

A szakemberek végeztek többek között mikrobiológiai méréseket, valamint ellenőrizték a termékek cukor-, rost- és gluténtartalmát, melyeket megfelelőnek találtak. Az italporok kakaópor-tartalma igen széles skálán, 8 százalék és 55,6százalék között mozgott. Megmérték a dúsított kakaóitalporok vitamin- és ásványianyag-tartalmát is, és a mért értékek három kivétellel megfeleltek a jelölésen szereplőknek – a három termék esetében a receptúrában túl kevés hozzáadott vitamin mennyiséget határoztak meg. Az érintett élelmiszer-vállalkozó ellen hatósági eljárás indult, és a termékek receptúráját módosítani fogják.

A tesztelt termékek csaknem felénél fordultak elő jelölési hibák, például a termékek megnevezésével, a tápértékjelöléssel és az összetevők feltüntetésével.  Az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult a hibák miatt, és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki.

A termékteszten lezajlott a már megszokott kedveltségi vizsgálat, melyen ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a dobogó legfelső fokára a Rioba Instant kakaóitalpor került, a második helyen az Auchan Cao Kido Instant kakaó ital granulátum végzett, a harmadik helyen pedig a Nesquik Extra Choco Instant kakaóitalpor. 

A részletes vizsgálat itt érhető el.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)