Gyerek

Ilyen csokikat ettünk régen – Te is emlékszel ezekre?

Már akkor is széles volt a kínálat: dobozban, szeletben és táblában is válogathattunk a finomabbnál finomabb csokik közül.
2022. November 20.
Kislány csokival a kezében

Sokan mondják, hogy az idő megszépíti az emlékeket, ami biztos igaz is, ám ha jobban belegondolunk, a régi idők csokijai között akad jó pár olyan, aminek a mostaniak a nyomába sem érnek. A mai gyerekek csokijai kétségkívül színesebbek és jóval több változatban kaphatók, mint a mi időnkben, az egyszerűbb összetevőkből sokszor mégis jobb végeredmény született. Ezekből készítettünk most egy retro csokikörképet.

Dobozos csokik

Régebben nagy divat volt bonbont ajándékozni, a mutatós dobozban lévő csokikra pedig (hacsak nem konyakos meggyet rejtett a csomagolás) mi, gyerekek is előszeretettel rájártunk. Miután a bonbonos dobozból elfogyott a retro édesség, szinte sosem került a szemétbe: minden családban volt legalább egy varrós doboz, ami korábban csokik lakhelyéül szolgált. A virágokkal tarkított Százszorszép bonbon mellett az Extra barna doboza is gyakran került újrahasználásra.

Régi bonbonos doboz

Veled is megesett, hogy kinyitottad, és csoki helyett gombokat meg varrótűt találtál benne? (Fotó: jofogas.hu)

Táblás csokik

A Boci és Tibi csokik mellett táblában ehettük az Africana csokoládét is, de sokszor került gyerekkézbe a földimogyorós Maci csoki és a citromos-rumos ízvilágú Kajla. Egész biztos, hogy néhány fiók mélyén még most is lapul ezekből a csokipapírokból, amiket a gyűjtők gondosan kisimogattak, mielőtt a kollekció részévé vált volna.

 

Csokiszeletek

A suli büféjében ott sorakoztak ezek a csokik is a klasszikus Sport szelet és kókuszrúd mellett. Emlékszel még rájuk? A Kapucíner kávés-tejszínes, a Bohóc narancsos-rumos, a Lottó diós, a Szamba meggyes, az Eperjó pedig eper ízű csoki volt. 

 

(Fotó: Getty Images)