Család

Kedvenc retro társasaink – amiket a gyerekednek is ismernie kell!

Nincs is jobb annál, amikor együtt játszik a család! És persze, lehet barbizni, meg autózni is a szőnyegen, de azért valljuk be, az, ami a felnőtteknek is igazán bejöhet, az a társasjáték. Volt néhány nagy kedvenc gyerekkorunkban, amit estébe nyúlóan játszottunk. Most itt az alkalom újra elővenni!
2022. Szeptember 15.
Gyerekek játszanak Gazdálkodj okosant

1. Gazdálkodj okosan!

A legnagyobb klasszikus. Számos kiadást megélt, és többféle formában létezik. Eredeti változatában forinttal kellett fizetni, és hogy miért? Mindenért! Ha vettél valamit, ha könyvtárba mentél vagy csak szabálytalankodtál… fizetned kellett. A játék célja egész szerénynek mondható: venni egy lakást és berendezni, utána pedig megtakarítani. Hát, manapság ez ismét nagy kihívás, legalább játékban élvezhessük a vagyont!
Nem mellesleg nagyon jó érzés nézegetni a régi grafikákat, az ismerős kártyákat. Vigyázz, még az is előfordulhat, hogy egy dobásból kimaradsz!

Kedvenc retro társasaink – amit a gyerekednek is ismernie kell!

2. Ki nevet a végén?

Ha a Gazdálkodj okosan!-ra azt mondtuk, hogy az a nagy klasszikus, akkor ez minimum a legnagyobb kis testvér. Német eredetű, akárcsak a bátyó, és naná, hogy több néven is forgalmazták. Volt például a “Kocog és kidob”, a Ludo, meg a “Ne nevess korán!”. Úgy látszik, a végén már biztosan szomorúak leszünk… legalábbis hiába vagyunk közel a célhoz, mert egy másik játékos simán leüthet, és kezdhetjük az egészet elölről. Honnan is olyan ismerős ez…

Kedvenc retro társasaink – amit a gyerekednek is ismernie kell!

3. Police 07

Na, ekkor már távozóban volt a szocializmus, nyilván ezért fordulhatott elő, hogy egy olyan alcímű játék lett a családi kedvencünk, mint: “Az Interpol Budapesten”. Ne haragudjatok, hogy már nem teljesen tudom feleleveníteni a szabályokat, de az biztos, hogy anyámék és mi is imádtuk. Ha jól rémlik, a bűnözők többféle formában menekülhettek a városban: busszal, taxival vagy trolival, és a rendőrök hasonlóképp üldözték őket. Csakhogy sok volt az útelágazás, és a lépések helyenként titkosan zajlottak. Így jelentős logikát követelt, hogy kitaláljuk, épp hol tartózkodik az ellenfél.

Kedvenc retro társasaink – amit a gyerekednek is ismernie kell!

4. Élve fogd el!

Ez egyike azoknak a játékoknak, amiknek nagyon ismerős a borítója, nyilván valamelyik osztálytársamnál láttam, mindig izgatta a fantáziámat, de sosem játszottam vele. Most, ahogy válogattam, egyből beugrott a csapdába esett leopárd képe. Őrült egzotikus, és emlékszem, akkoriban minden annak számított, ami csak pár országgal is arrébb volt, nemhogy egy kontinenssel, hiszen sokáig nem utaztunk sehova. Könyvben és térképen viszont annál inkább… ezek szerint társasjátékokkal is.

Kedvenc retro társasaink – amit a gyerekednek is ismernie kell!

5. Rulett

Nem a táblás játékok szép nagy családjába tartozik, de szerettük nagyon, és most már a lányom is szereti. Minden gyereket levesz a lábáról, hiszen nemcsak zsetonokat lehet pakolni és gyűjtögetni, de igazi rulettkereket forgatni pattogó golyóval – szóval megvan az izgalomfaktor is. Nagy meccsek mennek azért, hogy ki legyen a bankár, és ki használhassa azt a hosszú izét, amivel be kell húzni a bevételt. Persze a filc mindig felpúposodott…

Kedvenc retro társasaink – amit a gyerekednek is ismernie kell!

Fotók: FB Marketplace
Kiemelt fotó:
Fortepan / FŐFOTÓ