Család

Jelek, amikből sejthető, hogy közel a válás

A válások többségét hazánkban is a nők kezdeményezik. A párterápia szerint megvan a tipikus forgatókönyv, hogy a kapcsolat idáig jusson.
2024. Június 13.
darabokra hullott puzzle

Michelle Weiner-Davis párterapeuta szerint a legtöbb válással végződő házasságot meg lehetne menteni, a konfliktusokat meg lehetne oldani. A párterapeuta szerint a válások többségét a feleség kezdeményezi, lényegében a nők döntik el, hogy mikor van vége egy házasságnak.

Weiner-Davis szerint annak az útnak, ahogy a feleség eljut addig, hogy kimondja, vége a házasságnak, van egy tipikus forgatókönyve.

Ez a következőképpen fest: a házasság kezdeti és jól működő szakaszában a nők az első helyre sorolják a házasságot a fontossági listájukon. Sok energiát tesznek bele, közös programokat, mély beszélgetéseket szerveznek. Idővel aztán a kapcsolat hátrébb kerül a rangsorban, megelőzik a gyerek, sőt nem ritkán a munka is.

elhidegült pár

A váláshoz vezető lejtmenet

A nők észlelik ezt a változást és meg is próbálnak tenni ellene, leginkább beszélgetéseket kezdeményeznek a párjukkal. Nyilván, ha a beszélgetés célt ér, akkor nincs semmi gond, ha nem, akkor viszont elég nagy baj van: a nők ilyenkor elkezdik észrevenni a kapcsolat egyéb hiányosságait is. A párterapeuta szerint ilyenkor jönnek azok a mondatok, amiket leginkább zsörtölődésként szoktunk definiálni, pl. megint nem tetted be a szennyestartóba a koszos ruhád, vagy nem igaz, hogy képtelen vagy többet segíteni itthon, stb. És ezt a fajta kommunikációt nem nagyon veszik a férjek, a hangulat egyre rosszabb, nem abba az irányba megy a házasság, amikor a felek sok időt szeretnének együtt eltölteni.

A nők ilyenkor általában magukban őrlődnek, majd szép csendben elkezdenek tervezgetni. Igyekeznek felépíteni egy tervet, megteremteni a kilépéshez szükséges feltételeket. Ez akár évekig is eltarthat. Ebben az időszakban a nők már nem foglalkoznak azzal, hogy megoldják a problémákat, nincsenek általuk kezdeményezett beszélgetések, inkább minden erejével az erőforrásait igyekszik a feleség összerakni. A férjek pedig félreértelmezik a helyzetet: azt gondolják, hogy nincs nagy baj.

Amikor a feleség előáll a válási szándékával, a férfiak általában érthetetlenül állnak a döntés előtt, sokkoló számukra, kétségbe esnek, és nem értik, hogy miért nem beszéltek a problémákról. Ilyenkor a férfiak elkezdenek azon dolgozni, hogy valahogy megmentsék a házasságukat.

Weiner-Davis szerint a férjek tényleg komoly erőfeszítéseket tesznek meg, sokan elmennek terápiába, elkezdenek beszélgetni a környezetükkel az érzéseikről. Csak sajnos az esetek nagy részében ez már túl későn következik be. A párterapeuta ilyenkor arra törekszik, hogy a feleség vegye észre a férfi erőfeszítéseit, de sokszor ez nem sikerül.

Mi a tanácsa a párterapeutának? Leginkább az, hogy az együtt töltött idő és a közös élmények számítanak döntően egy házasságban, hiszen beleszeretni valakibe könnyű, megtartani és építeni egy házasságot, az a kihívás.

Nyitókép: Getty Images