Család

Ez a legnagyobb hiba, amit az elvált szülők elkövetnek – a szakértő szerint

Lehet, hogy a kapcsolat véget ért, de a szülői feladatok örökre összekötnek. Erre a dologra nagyon figyeljetek oda – a gyerekek érdekében.
2023. Április 26.
elvált szülők közös gyerekkel
Fotó: Getty Images

Válni, különválni nehéz, mindenkinek. És bár a legtöbben azt gondolják, tudják majd mindazt, ami ezzel jár és ezt követi higgadtan, felnőtt módjára kezelni, az érzelmek, a sértettség, düh vagy mellőzöttség sokszor erősebbek a józan belátásnál. Ám ha a szándék megvan arra, hogy a gyerekek érdekeit szem előtt tartva, a lehető legkevesebb sérüléssel menjetek át ezen a nehéz szituáción, az már rengeteget számít. Dorit L. Goikhman válóperes ügyvéd és mediátor, a PureWow szakértője szerint ha az alábbi dologra odafigyeltek, mindenki számára könnyebb, békésebb lehet helyzet.

Az alapvető hiba

A mediátor szerint a legnagyobb hiba, amit a válófélben lévő szülők elkövetnek, az az, hogy

elvesznek az apró, mindennapos dolgok körüli vitákban, és nem tesznek elegendő erőfeszítést az igazán fontos, nagy dolgok közös intézésébe.

Bár az életeteket már nem együtt képzelitek el a különválás után, a szülői teendőitek mindig is közösek maradnak. A családotok akkor is egy egységet képez, amikor a kapcsolati rendszer megváltozik – és bármi, ami ezt gyengíti, megzavarja, az minden tagra hatással van. Minden egyes harc, minden vita, veszekedés, minden apró ütközés afelett, hogy kinek van igaza, ki bántott meg kit, az igazán fontos dolgoktól veszi el a figyelmet és az energiát.

Mi a fontos?

Goikhman az alábbi példát hozza: vitatkozhattok azon, kinek a feladata lett volna, hogy bekészítse a gyerek edzőcuccát (ami otthon maradt), vagy le is ülhettek (akár egy mediátor segítségét igénybe véve), és kidolgozhattok közös megoldást, tervet az ilyen esetekre. A megoldás minden családban más lehet, ebben az esetben van, akinél az működik, hogy mindenből dupla szett van, hogy mindkét szülőnél legyen minden, ami szükséges. Másnál a gyerek felelőssége lesz, hogy a saját holmiját mindig összepakolja. Az is lehet, hogy pont ellenkezőleg, megpróbáltok több terhet levenni a gyerekről, hogy kevésbé legyen szétszórt és feledékeny. A lényeg, hogy olyan megoldás kell, amely NÁLATOK működhet. És ennek megtalálásához energia szükséges – ami később sokszorosan megtérül. Észre kell vennetek, hogy nem az edzőcucc a probléma, hanem az, ha nincsenek meg a mindenki által elfogadható, betartható keretek és szabályok.

Apró győzelmek?

Könnyű egy ilyen nehéz, érzelmekkel terhelt helyzetben belefeledkezni a vitákba, harcokba, és minden apró győzelmet kielégítő bosszúként élni meg. De ha tudatosítjátok, hogy mindez az igazán fontos dolgoktól veszi el a figyelmet és energiát, talán könnyebb lesz megálljt parancsolni neki. Ehhez szándék kell mindkét részről, aztán pedig tett, mégpedig az, hogy nézzétek mindig a „big picture-t”, a nagyobb képet, és beszéljetek róla. A nagyobb kép pedig mindig az, hogy az új rendszer, a megváltozott családi egység mindenki számára működőképes legyen. A a rövid távú frusztrációkon, sértettségen túl tudtok lépni, akkor tudtok az igazán fontos, nagyobb horderejű dolgokban egyezségre jutni – amelyek viszont a sikeres együttműködés érzésével ajándékoznak meg mindenkit. Ha működnek a hétköznapok, ha nincs felesleges feszültség, akkor mindenki sokkal kiegyensúlyozottabb az új szerepében és helyzetében.

Egyszerűbben mondva: ha egymást fúrjátok, azzal valójában a gyerekeket fúrjátok. Könnyűnek hangozhat ez így kimondva, de nehéz lehet alkalmazni a mindennapok érzelmileg zaklatott sodrásában. Érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyire hasznos dolog ellenállni annak, ami már van. A helyzet adott: a különválás mellett döntöttetek. Ami idáig vezetett, az már megtörtént, azon már nem lehet változtatni. Akkor sem, ha nagyon szeretnétek, és akkor sem, ha minden erőtökkel küzdötök ellene vagy érte. Ha sikerül elfogadni, hogy ami van, az bizony úgy van, és ebből kell és lehet továbblépni, máris új kapuk, lehetőségek, ötletek nyílnak meg. Míg ha azon küzdötök, hogy a múltat más fénybe helyezzétek (vagy a másikat szeretnétek rávenni, hogy más fényben lássa), akkor nem túl nagy az esélye egy békés, működőképes kapcsolatrendszer kialakítására.

Forrás: PureWow.com