Család

„Két hétre mentünk egy nyári táborba, de végül hat hónapig ott tartottak minket”- képeken az orosz fogságból visszatérő ukrán gyerekek

Törvénytelenül vitték el őket szüleiktől, a hétvégén 31 gyerek kerülhetett vissza a családjához az oroszok által megszállt területekről.
2023. Április 10.
ukrán gyerekek
kép: Valentyn Ogirenko/Reuters

A CNN részletes riportot közölt a családok újragegyesítéséről, írja a Telex. „Két hétre mentünk egy nyári táborba, de végül hat hónapig ott tartottak minket” – mondta a 13 éves Bogdan a CNN riporterének. „Elsírtam magam, amikor a buszról megláttam anyukámat. Nagyon örülök, hogy visszajöttem.” A gyerekek fél évig orosz fogságban voltak. Bogdan édesanyja elmondta, hogy évben alig kapott híreket arról, mi történik gyermekével. „Nem volt telefon-összeköttetés. Nagyon aggódtam. Semmit nem tudtam arról, hogy bántják-e, vagy egyáltalán mit csinálnak vele. Még mindig remegnek a kezeim.”

Ölelés ukrán családegyesítés

fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Az újraegyesítést a Save Ukraine nevű humanitárius szervezet hozta össze. Az akció nem volt egyszerű: mivel kiskorút csak rokonok vagy általuk meghatalmazottak vihettek haza, ezért a szervezet kivitt 13 édesanyát először Lengyelországon át Belaruszba, majd Oroszországba, végül onnan a Krím-félszigetre, ahol már várta őket 24 gyermek. Másik hét gyereket pedig Oroszország más pontjairól, Voronyezsből, Rosztovból és Belgorodból vittek át az ukrán-belarusz határhoz. A Save Ukraine szervezetnek állításuk szerint ez már az ötödik sikeres missziója volt. Mikola Kuleba a humanitárius szervezet alapítója elmondta, hogy „A közös és összehangolt munkának köszönhetően ismét átélhetjük ezeket a hihetetlen érzelmeket, amikor ennyi távol töltött idő után a gyerekek újra a szülőföldjükön futhatnak a családjuk karjaiba. Amikor látjuk a fiatal ukránok arcán az öröm könnyeit, tudjuk, hogy nem hiába dolgozunk.”

Az ukrán elnöki hivatal szerint legalább 20 ezer gyermeket deportáltak Oroszországba, akiket „politikai átnevelő” táborokba küldenek. Moszkva ezt tagadja, a Nemzetközi Büntetőbíróság többek között éppen a gyermekek veszélyeztetése miatt adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen márciusban.

forrás: CNN / Telex