Használjunk szobahőmérsékletű alapanyagokat
A hűtött alapanyagok csökkentik a teljes muffintészta hőmérsékletét, ami negatív hatással lehet a sütire. A legjobb módszer, ha az alapanyagokat korábban kiveszük a hűtőből, de ha esetleg gyorsítani kell a folyamatot, a tojásokat betehetjük melegvízbe, a vajat pedig kisebb kockákra vághatjuk, hogy gyorsabban megpuhuljon.
Ne keverjük túl a tésztát
Érdemesebb az elektromos habverő helyett kézivel dolgozni, hogy ne keverjük túl a tésztát – ezzel ugyanis túl kemény lehet a süti textúrája. Ha túlkeverjük a tésztát, azzal ugyanis tönkre tehetjük a légbuborékokat, amitől egyébként olyan puha a muffin, és annál több lesz benne a gluténszál, amitől kúpos lehet a muffin teteje és rágós a tésztája. Egy villával keverjük össze inkább a cukrot és a vajat, majd váltsunk spatulára vagy keverőkanálra, és ha már világos színű vajas keveréket kaptunk, adjuk hozzá a tojásokat. Ezután keverjük bele a többi nedves hozzávalót, majd óvatosan forgassuk bele a száraz hozzávalókat is. A végeredmény legyen egy olyan tészta, ami lassan folyik le a keverőkanálról.
Ne nyissuk ki túl hamar az ajtót
A muffinokat előmelegített sütőbe tegyük be sülni, úgy, hogy előtte ellenőrizzük le a sütési hőmérsékletet a recept szerint. Ha már sülnek a sütik, nem érdemes túl korán kinyitni rájuk az ajtót, mert így nagyon hamar csökkenni kezd a belső hőmérséklet – helyette inkább világítsunk bentre és úgy nézzük meg az üvegen át. Ha két tepsivel sütünk, akkor a legjobb, ha a sütési idő felénél nyitjuk ki az ajtót és cseréljük ki a tepsiket. Ekkor előfordulhat, hogy a hőmérséklet kompenzálása miatt, egy-két perccel tovább kell sütni a sütiket, mint a recept írja.
Enyhén lisztezzük be a gyümölcsöket, magvakat, csokit
A muffin tésztája elég könnyű és levegős ahhoz, hogy a szilárd hozzávalók lesüllyedjenek az aljára ütés közben. Ezt megelőzhetjük azzal, ha ezeket a hozzávalókat egy kevés lisztben megforgatjuk, ami segít felszívni a gyümölcs extra nedvességét, és gátat képez, hogy ne süllyedjenek le a tésztában ezek az alapanyagok.
Spricceljük be olajjal a muffinpapírokat
Hogy megelőzzük, hogy túlzottan hozzátapadjon a muffinhoz a papír, érdemes egy szórófejes olajspray-vel bespriccelni a papírok belsejét. Ha nincs olajspray-nk, akkor ecsettel is ki lehet kenni a papírokat.
Ez segíthet az adagolásban
Hogy ne a végén kelljen ide-oda kanalazni egyik pohárkából a másikba, hanem biztosan egyenletesen tudjuk kiadagolni a tésztát, egy fagyiadagoló kanál nagyon hasznos lehet. Ha gyakran sütünk muffint, érdemes egyet beszerezni.
Ha magasabb tetejű muffint szeretnénk
Ilyen esetben nem érdemes egyszerre kiadagolni a muffintésztát, helyette érdemes legalább egy órát állni hagyni.
Alufóliás trükk
Ha a muffinok teteje már elérte a megfelelő színt és állagot, de a belseje még nincs kész, ezért tovább kell sütni, érdemes egy alufóliával letakarni a muffinformát és úgy tovább sütni. Ez segíthet, hogy a sütik teteje ne piruljon meg túlzottan, és a muffinok közepének sütését is segíti.
Hagyjuk állni a kisült muffinokat
Amikor kivesszük a tepsit a sütőből, hagyjuk állni pár percet, mielőtt kivesszük hűlni a muffinokat. Az ideális öt perc, ez alatt hűlnek is valamennyit, nem valószínű, hogy hozzá lesznek ragadva tepsi aljához, és még nem képződik annyi pára, ami átázott muffinokat eredményez.
(Forrás: Food Republic)