Család

Ilyen nevű emberekből él a legtöbb Magyarországon

Ezúttal nem a Hannák, Annák, Leventék és Máték viszik a prímet!
2023. Március 07.
Boldog család
Fotó: Getty Images

Hosszú ideje évről-évre elkészül hazánkban is az az összesítés, amiből kiderül, hogy melyik keresztnevet szerették a legjobban a lányos, és melyiket a fiús szülők. Emellett a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai figyelemmel kísérik a vezetéknevek gyakoriságának alakulását is, így könnyen kiderülhet, mely neveket viselik legnagyobb valószínűséggel a legtöbben.

Ahhoz, hogy valóban megtudjuk, melyik az aranyérmes, azaz a leggyakrabban előforduló név hazánkban, fontos vetni egy pillantást a népességszám alakulására is, egyáltalán nem mindegy ugyanis ebből a szempontból sem, hogy mely korosztály képviselteti magát legnagyobb számban. Lássuk, hogy körvonalazódik a végeredmény!

A KSH 2022-es adatai szerint Magyarország népessége 9.689.010 fő, ebből a legnagyobb „szelet” mind a férfiak, mind a nők esetében az 1975-ben születetteké, összesen 181.138-an vannak. A második helyen az 1976-ban, a dobogó harmadik fokán pedig az 1977-ben születettek állnak.

A leggyakoribb vezetéknevek

  1. Nagy
  2. Kovács
  3. Tóth
Újszülött baba lába

Fotó: Getty Images

A hetvenes évek legkedveltebb keresztnevei

A szülők az 1975-77-es időszakban egészen más neveket részesítettek előnyben, mint most, az Anna akkor még csak a 39. helyen állt a lányoknál, a Hanna és a Zoé pedig közelébe sem került a Top100-as listának. 

Első helyen az Andrea állt, őt követte a Krisztina, majd a Katalin, de bejutott a Top5-be a Mónika és a Szilvia is.

Férfiaknál a most oly népszerű Levente csak a 42. helyig jutott, a Máté pedig az 50. lett a listában. 

A fiúnevek közül legtöbben a Zoltánt választották, azután jött a Gábor és a László. A toplista 4. és 5. helyére az Attila és a Péter került.

Ők lehetnek a befutók

Hazánkban a nők között nagy valószínűséggel Nagy Andreából él a legtöbb, a férfiak közül pedig a Nagy Zoltánok vannak a legtöbben, de cseppet sem elhanyagolható a többi lehetséges kombináció előfordulási gyakorisága sem, tehát minden bizonnyal könnyű belefutni Kovács Krisztinába vagy Tóth Szilviába, akárcsak Kovács Lászlóba vagy Tóth Attilába.

Fotó: Getty Images