Család

Három ízletes mandulás aprósüti az ünnepekre

Egy újragondolt hókifli, linzer egy kis csavarral, és egy villámgyors mandulás-kókuszos finomság receptjét mutatjuk!
2023. December 14.
mandulás aprósütik
(Képek forrása: Nosalty)

A citrom és a kókusz is remek párost tud alkotni a mandulával – az előbbi társulásra mutatunk most neked kettő, az utóbbira pedig egy ízletes ünnepi aprósüteményt, a Nosalty recepttárának köszönhetően!

Citromos mandulás hókifli

Hozzávalók

  • 225 g zabliszt
  • 200 g mandulaliszt (vagy finomra őrölt mandula)
  • 75 g nádcukor
  • 2 citromból nyert citromhéj
  • 1 db vanília
  • 1 csipet só
  • 1 citromból nyert citromlé
  • 100 g mandulapehely (durvára darálva)
  • 200 g tejmentes margarin
  • 2 evőkanál porcukor (vaníliás)

Elkészítés

  1. A zablisztet, az őrölt mandulát és a cukrot átszitáljuk. Hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliarúd kikapart magjait, valamint a sót, és csomómentesre keverjük.
  2. Jöhet bele a citromlé, a durvára darált mandula és a felkockázott margarin. Alaposan összegyúrjuk, figyelve rá, hogy ne maradjanak benne margarindarabkák.
  3. A tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük. Később négy adagban fogjuk megformázni a kifliket, így mindig csak annyit vegyünk elő a tésztából, amennyit épp használunk, így elkerülve, hogy felmelegedjen a többi adag.
  4. Amikor letelt a pihi, a tészta negyedét nagyon enyhén belisztezett deszkán hurkává sodorjuk. A hurkát 8-9 felé vágjuk, majd a darabokat egyesével még vékonyabb hurkává gyúrjuk. Érdemes őket egyesével pici gombóccá gyúrni, így tömörítve a tésztát, a lényeg annyi, hogy gyorsan dolgozzunk, ne melegítsük fel a kezünkkel a tésztát. A pici tésztahurkákat aztán kifli alakúra hajlítjuk, a két végét picit összecsípve.
  5. Mikor az összes tészta formázásával végeztünk, sütőpapírral bélelt tepsire költöztetjük őket, és 175 fokra előmelegített sütőbe küldjük 10-15 percre.
  6. A megsült kifliket hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg vaníliás porcukorral (ha nincs ilyenünk, keverjünk össze 2-3 evőkanál porcukrot egy tasak vaníliás cukorral). Tároljuk száraz helyen, ahol akár hetekig eláll, már persze, ha egyáltalán megéri a másnapot.

 

Sütés hőfoka: 175 °C

Sütés módja: alul-felül sütés

Sütés ideje: 15 perc

A receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!

Gyors Raffaello golyók mandulaaromával

Hozzávalók

  • 60 ml víz
  • 80 g porcukor
  • 160 g sovány tejpor (cukrozott)
  • 80 g kókuszreszelék
  • 10 dkg vaj
  • 5 ml mandulaaroma
  • 80 g mandula (20-25 szem)
  • 50 g kókuszreszelék

Elkészítés

  1. A porcukorból és a vízből szirupot főzünk.
  2. Egy nagyobb tálban összekeverjük a tejport és a kókuszreszeléket, majd hozzáadjuk a vajat, a cukorszirupot, valamint a mandulaaromát.
  3. Kanállal vagy kézzel összegyúrjuk annyira, hogy utána könnyedén formázhatóak legyenek (ha túl puha lenne, rakjuk hűtőbe pár percre).
  4. Kis gombócokat formázunk a masszából, melyek közepébe egy-egy szem mandulát teszünk, majd jól meghempergetjük őket kókuszreszelékben.

 

A receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!

Citromkrémes mandulás linzer

Hozzávalók

linzertészta

  • 25 dkg finomliszt
  • 125 g porcukor
  • 10 dkg mandula
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 db vanília
  • 175 g vaj
  • 1 db tojás

citromkrém

  • 3 citromból nyert citromlé
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 3 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj

Elkészítés

linzertészta

  1. Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, a darált mandulát, a sütőport, a citromhéjat, valamint a vanília kikapart belsejét.
  2. Hozzáadjuk a kockázott hideg vajat, és morzsás állagúra “gyúrjuk” a tésztát – ehhez használhatjuk a kezünket, de akár kézi habverőt is. Ezután jöhet bele a tojás, és az egészet lágy tésztává gyúrjuk. Mehet is a hűtőbe legalább egy órára.
  3. Az egy óra leteltével belisztezett deszkán kinyújtjuk és kiszaggatjuk a linzertésztát. 170°C-os sütőben 10 perc alatt készre sütjük – nagyon figyeljük, hogy ne süssük túl! Hagyjuk kihűlni.

citromkrém

  1. A krémhez a citromlevet, a citromhéjat, a porcukrot és tojásokat egyneműre keverjük egy tálban. Az egészet vízgőz fölé tesszük, ahol folyamatos kevergetés mellett közel pudingsűrűségűre főzzük.
  2. Amikor elértük a megfelelő állagot, lehúzzuk a gőzről, és hideg vizes fürdőbe tesszük, ahol tovább kevergetjük, míg lehűl. Ekkor hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat, és csomómentesre keverjük.
  3. A megsült linzereket megkenjük a citromkrémmel, majd befedjük egy másik (lehetőleg lyukas közepű) linzerrel. Hagyjuk pihenni egy éjszakát, vagy akár egy egész napot, hogy a krémnek legyen ideje megpuhítani a tésztát.
  4. Kínálás előtt porcukorral megszórjuk a sütik tetejét.

 

Sütés hőfoka: 170 °C

Sütés ideje: 10 perc

A receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!