A citrom és a kókusz is remek párost tud alkotni a mandulával – az előbbi társulásra mutatunk most neked kettő, az utóbbira pedig egy ízletes ünnepi aprósüteményt, a Nosalty recepttárának köszönhetően!
Citromos mandulás hókifli
Hozzávalók
- 225 g zabliszt
- 200 g mandulaliszt (vagy finomra őrölt mandula)
- 75 g nádcukor
- 2 citromból nyert citromhéj
- 1 db vanília
- 1 csipet só
- 1 citromból nyert citromlé
- 100 g mandulapehely (durvára darálva)
- 200 g tejmentes margarin
- 2 evőkanál porcukor (vaníliás)
Elkészítés
- A zablisztet, az őrölt mandulát és a cukrot átszitáljuk. Hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliarúd kikapart magjait, valamint a sót, és csomómentesre keverjük.
- Jöhet bele a citromlé, a durvára darált mandula és a felkockázott margarin. Alaposan összegyúrjuk, figyelve rá, hogy ne maradjanak benne margarindarabkák.
- A tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük. Később négy adagban fogjuk megformázni a kifliket, így mindig csak annyit vegyünk elő a tésztából, amennyit épp használunk, így elkerülve, hogy felmelegedjen a többi adag.
- Amikor letelt a pihi, a tészta negyedét nagyon enyhén belisztezett deszkán hurkává sodorjuk. A hurkát 8-9 felé vágjuk, majd a darabokat egyesével még vékonyabb hurkává gyúrjuk. Érdemes őket egyesével pici gombóccá gyúrni, így tömörítve a tésztát, a lényeg annyi, hogy gyorsan dolgozzunk, ne melegítsük fel a kezünkkel a tésztát. A pici tésztahurkákat aztán kifli alakúra hajlítjuk, a két végét picit összecsípve.
- Mikor az összes tészta formázásával végeztünk, sütőpapírral bélelt tepsire költöztetjük őket, és 175 fokra előmelegített sütőbe küldjük 10-15 percre.
- A megsült kifliket hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg vaníliás porcukorral (ha nincs ilyenünk, keverjünk össze 2-3 evőkanál porcukrot egy tasak vaníliás cukorral). Tároljuk száraz helyen, ahol akár hetekig eláll, már persze, ha egyáltalán megéri a másnapot.
Sütés hőfoka: 175 °C
Sütés módja: alul-felül sütés
Sütés ideje: 15 perc
A receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!
Gyors Raffaello golyók mandulaaromával
Hozzávalók
- 60 ml víz
- 80 g porcukor
- 160 g sovány tejpor (cukrozott)
- 80 g kókuszreszelék
- 10 dkg vaj
- 5 ml mandulaaroma
- 80 g mandula (20-25 szem)
- 50 g kókuszreszelék
Elkészítés
- A porcukorból és a vízből szirupot főzünk.
- Egy nagyobb tálban összekeverjük a tejport és a kókuszreszeléket, majd hozzáadjuk a vajat, a cukorszirupot, valamint a mandulaaromát.
- Kanállal vagy kézzel összegyúrjuk annyira, hogy utána könnyedén formázhatóak legyenek (ha túl puha lenne, rakjuk hűtőbe pár percre).
- Kis gombócokat formázunk a masszából, melyek közepébe egy-egy szem mandulát teszünk, majd jól meghempergetjük őket kókuszreszelékben.
A receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!
Citromkrémes mandulás linzer
Hozzávalók
linzertészta
- 25 dkg finomliszt
- 125 g porcukor
- 10 dkg mandula
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 db vanília
- 175 g vaj
- 1 db tojás
citromkrém
- 3 citromból nyert citromlé
- 1 citromból nyert citromhéj
- 3 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
Elkészítés
linzertészta
- Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, a darált mandulát, a sütőport, a citromhéjat, valamint a vanília kikapart belsejét.
- Hozzáadjuk a kockázott hideg vajat, és morzsás állagúra “gyúrjuk” a tésztát – ehhez használhatjuk a kezünket, de akár kézi habverőt is. Ezután jöhet bele a tojás, és az egészet lágy tésztává gyúrjuk. Mehet is a hűtőbe legalább egy órára.
- Az egy óra leteltével belisztezett deszkán kinyújtjuk és kiszaggatjuk a linzertésztát. 170°C-os sütőben 10 perc alatt készre sütjük – nagyon figyeljük, hogy ne süssük túl! Hagyjuk kihűlni.
citromkrém
- A krémhez a citromlevet, a citromhéjat, a porcukrot és tojásokat egyneműre keverjük egy tálban. Az egészet vízgőz fölé tesszük, ahol folyamatos kevergetés mellett közel pudingsűrűségűre főzzük.
- Amikor elértük a megfelelő állagot, lehúzzuk a gőzről, és hideg vizes fürdőbe tesszük, ahol tovább kevergetjük, míg lehűl. Ekkor hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat, és csomómentesre keverjük.
- A megsült linzereket megkenjük a citromkrémmel, majd befedjük egy másik (lehetőleg lyukas közepű) linzerrel. Hagyjuk pihenni egy éjszakát, vagy akár egy egész napot, hogy a krémnek legyen ideje megpuhítani a tésztát.
- Kínálás előtt porcukorral megszórjuk a sütik tetejét.
Sütés hőfoka: 170 °C
Sütés ideje: 10 perc
A receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!