Trend

Három szuper ünnepi aprósütemény recept

Egy klasszikus puszedli, egy sütés nélküli zserbógolyó és egy villámgyorsan pöfeteg keksz receptet mutatunk!
2023. December 13.
(Képek forrása: Nosalty)

Egyszerűen elkészíthető ünnepi aprósütit keresel? Jó hírünk van: éppen ilyen recepteket mutatunk most neked! Ha mézeskalács helyett puszedlit csinálnál, próbáld ki a következő pihe-puha mézest, ha kevés időd van sütni, akkor egy gyors, csokis pöfeteg kekszet ajánlunk, ha pedig még a sütőt sem szeretnéd bekapcsolni, akkor itt egy remek házi zserbógolyó, a Nosalty receptjeinek köszönhetően!

Pihe-puha mézes puszedli

Hozzávalók

Puszedli

  • 200 g méz
  • 30 g porcukor
  • 110 g vaj
  • 300 g finomliszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 db tojás (L-es méretű)
  • 1 kávéskanál gyömbérpor
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 1 kávéskanál kardamom
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 50 g rétesliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Máz
  • 1 db tojásfehérje (50-60g)
  • 180 g porcukor (ha sűrűbbre akarjuk, akkor adjunk még hozzá 1-2 evőkanállal)

 

Elkészítés

Puszedli

  1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Két sütőtepsit pedig kibélelünk sütőpapírral.
  2. A vajat és a porcukorral kézi robotgéppel kihabosítjuk. Hozzáadjuk a tojást, majd az 50 gramm réteslisztet és tovább habosítjuk.
  3. Ezt követően hozzákeverjük a mézet, a fűszereket és egy csipet sót.
  4. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, és egy gumis spatulával a tojásos keverékkel alaposan összedolgozzuk.
  5. Az tésztamasszát hengerré sodorjuk, folpackba tekerjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni, dermedni.
  6. A kidermedt rúdból 20-25 grammos korongokat vágunk. Golyókat formázunk belőlük, majd tenyerünkben ellapítjuk, és sütőtepsire tesszük őket néhány centi távolságra egymástól.
  7. 190 fokos sütőben légkeverésen kb. 8-10 perc alatt megsülnek. (Ne süssük túl, mert megkeserednek!)

Máz

  1. A bevonathoz a tojásfehérjéket a porcukorral alaposan kikeverjük. Ne tévesszen meg minket e a mennyiség/arány. Egy sűrű, ragadós masszát kell kapnunk.
  2. A puszedlik tetejét egyenként megmártjuk, majd hagyjuk, hogy megszáradjon rajtuk a máz. Akár 40 fokos sütőben rá is száríthatunk egy picit.
  3. Légmentesen záródó dobozban hetekig eláll, sőt: minél tovább áll, annál szaftosabb és puhább lesz.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 10 perc

A receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!

Villámgyors pöfeteg keksz

Hozzávalók

  • 350 g finomliszt
  • 150 g cukrozatlan kakaópor
  • 200 g porcukor
  • 150 g nádcukor
  • 1 késhegynyi só
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 db tojás
  • 150 g vaj
  • 150 g étcsokoládé
  • 100 g porcukor (forgatáshoz)

 

Elkészítés

  1. A száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sütőport, apró kockákra darabolt étcsokoládét, sót és a sütőport egy nagy tálban összekeverjük.
  2. Belemorzsoljuk a hideg, felkockázott vajat, majd hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet alaposan összegyúrjuk.
  3. Majd a tésztát lefedjük, és negyed óra-20 percre hűtőbe tesszük.
  4. Az idő letelte után kivesszük a hűtőből, és dió nagyságú golyókat formázunk a tésztából, amiket porcukorban megforgatunk, és így tesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Távol kell egymástól, nehogy összesüljenek.
  5. 200˙C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 10 perc

A receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!

Házi zserbógolyó

Hozzávalók

  • 150 g zabkeksz
  • 110 g dió
  • 200 g sárgabaracklekvár
  • 150 g étcsokoládé

 

Elkészítés

  1. Egy aprítógépbe dobjuk a zabkekszet, a diót, és ledaráljuk.
  2. Hozzáadjuk a lekvárt, jól összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire kis gombócokat gyúrunk. Minimum 1 órát pihentetjük a hűtőben.
  3. A csokoládét összetörjük, vízgőz felett megolvasztjuk, majd óvatosan a golyókra öntjük.
  4. A zserbógolyók tetejét megszórjuk egy kevés darált dióval, majd újabb (minimum) 1 órát a hűtőben pihentetjük.

A receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!