Család

Meddig egészséges együtt fürdeni a gyerekekkel?

A közös fürdés anyával vagy apával a legtöbb gyerek számára hatalmas élmény, kérdés azonban, hogy meddig szerencsés így tenni.
2024. Április 03.
anyuka és kisfia a fürdőszobában

Ahogy a legtöbb gyerekekkel kapcsolatos kérdésre, erre is csak általánosságban lehet válaszolni, ennek fényében azt mondhatjuk, hogy a gyerekek körülbelül 5-6 évesen zavarba jöhetnek az együtt fürdés alkalmával. Ha viszont még ezután is játéknak tekintenek rá, és sem az ő, sem a felnőttek meztelensége nem kelt bennük rossz érzést, ha részünkről is rendben van, folytatható a dolog. 

Érdemes azonban különösen odafigyelni a gyerek reakcióira, hiszen nem biztos, hogy szavakba tudja önteni, ha furcsa érzések ébrednek benne a ruhátlanság miatt. Ha úgy látjuk, vagy maga is kimondja, ha kellemetlen számára a közös fürdés, intsünk búcsút ennek a korábbi szokásnak!

Amíg örömét leli benne mindenki, számos pozitív hatása is lehet annak, hogy együtt merülnek el a habokban a szülők és a gyerekek, ebben a különleges, intimebb helyzetben ugyanis nemcsak játszani, hanem akár elmélyültebben beszélgetni is lehet. Sok gyerek jobban megnyílik ilyenkor, és kifejezetten biztonságban érzi magát, ha az anyukája vagy az apukája mellette van a kádban vagy a zuhany alatt.

Mire jó még a közös fürdés?

  • Erősítheti a kicsik pozitív testképét, ha azt látják, hogy a szülők jól érzik magukat a bőrükben meztelenül is. Ehhez nagyon fontos, hogy sose tegyünk magunkra negatív megjegyzéseket, még akkor sem, ha igazából nem vagyunk teljes mértékben elégedettek azzal, amit a tükörben látunk. Ugyanez érvényes a gyerekek testére is: soha ne illessük őket kritikával a kinézetük miatt!
  • Segít abban, hogy jobban megismerjék a saját testüket, és megfigyeljék, miben mások a nagyok. Kedvesen és okosan beszélgethetünk velük a fiúk és a lányok, illetve a nők és férfiak közötti különbségekről, a nagyobbaknak pedig, ha érdeklődnek iránta, a szexualitásról is beszélhetünk az ő szintjükön.
  • Megtanulhatják, milyen természetes változások történnek a testünkön. Ha több éven át bevett szokás a közös fürdés, a gyerekek láthatják a szülők testén bekövetkező változásokat, és nem mellesleg a saját növekedésükkel járó átalakulásokat. Ezekről is nyugodtan beszélgethetünk velük, garantáltan sokat tanulnak belőle magukról, másokról és az elfogadásról!

2 aranyszabály közös fürdéshez

  • Amint a gyerek a legapróbb jelét mutatja, hogy nem szeretne tovább velünk fürdeni, illetve később azt sem szeretné, hogy jelen legyünk, amikor tisztálkodik, tartsuk ezt maximálisan tiszteletben!
  • Ha nem együtt zuhanyzunk vele, hanem közös kádfürdőt veszünk, higiéniai okokból a felnőtteknek szerencsésebb letusolni, mielőtt csatlakozunk a gyerekhez!

Nyitókép: Getty Images