Egy Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból – újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, magyar gyógynövények – minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál.
A háromfordulós verseny idei nyertese Lakatos Pál „Spicces füge respektus” fantázianévre keresztelt tortája lett. A „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. A tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés során alkohol nem marad a süteményben. A cím mellett Lakatos Pál különdíja egy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. által készített, kézzel rajzolt és festett, nagy értékű, egyedi tortatál.
A cukormentes torták versenyében Lawal-Papp Zsófia „Kikelet” nevű édessége lett az első. A makói Papp Cukrászda cukrásza áfonyát és némi levendulát adott hozzá a vaníliás fehér csokoládés mousse és gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskótához. Egy szelet „Kikelet” torta energiatartalma 236,8 kcal, míg szénhidrátértéke 11,8 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.
Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.