Család

Megvan melyik vágódeszka a legjobb

Az örök kérdés: a műanyag vagy a fa vágódeszka jobb választás?
2025. Február 14.
főzés

Kép: Getty Images

A vágódeszkák anyaga régóta vita tárgya: vannak, akik a könnyebb tisztítás miatt a műanyag deszkára esküsznek, mások a természetessége miatt csakis fa vágódeszkát használnak. De melyik a jobb választás?

A fa vágódeszkák előnye, hogy kidobásukkor nem növelik a nehezen vagy soha le nem bomló hulladék mennyiségét, bizonyos fafajtákból készültek (pl. tölgy, fenyő, dió, olajfa) pedig tannintartalmuk révén természetes antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek – sorolja a Rizikóméter a fa előnyeit.

A fából készült vágódeszka hátránya, hogy nem bírja a mosogatógépben tisztítást, meleg és gőz hatására deformálódik, megrepedhet, elszíneződhet. A fa pórusaiban a mosogatószeres víz megmaradhat, ami ideális környezetet teremt a baktériumok elszaporodásához.

A Német Kockázatértékelési Intézet szerint a műanyag deszkák jobban megfelelnek a nyers ételek feldolgozására, mivel mosogatógépben magas hőfokon tisztíthatók. Hátrányuk ugyanakkor, hogy a vágási folyamat során mikroműanyag-részecskék keletkeznek, amelyek az ételekbe is bekerülhetnek.

Ezek a szempontok a legfontosabbak

Láthattuk, hogy mind a fából készült, mind a műanyag deszkának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Függetlenül azonban az anyaguktól, a legfontosabb szempontok:

  • A konyhai deszkának mindig sima felületűnek kell lennie, ha nagyobb bemetszések és barázdák láthatók rajtuk, érdemes azokat kicserélni.
  • Mindig külön vágódeszkát használjunk a nyers húsokhoz és a zöldségekhez, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést és csökkentsük az élelmiszer fertőzés kockázatát.