Család

Mennyi az ideális hőmérséklet a hűtőben?

Mennyi a hűtő optimális hőmérséklet-tartománya?
2024. Június 30.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Nemrégiben a Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerpazarlás csökkentésére létrehozott programja hívta fel a figyelmet az Instagram-oldalán arra, hogy milyen hőmérséklet az ideális a hűtőben.

„A hűtőszekrényben a helyes tárolási hőmérséklet 1–5 °C között mozoghat. Ebben a tartományban nemcsak az élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusoknak, de magának az élelmiszernek is lelassulnak az életfolyamatai (például lassul az utóérés, cukorbontás)” – írja infografikájához a Maradék Nélkül.

Ahogy írják, az ennél magasabb hőmérsékleten a termékek akár napokkal hamarabb megromolhatnak, míg 0 Celsius-fok alatt megfagynak, és ilyen esetben a jégkristályok általi szöveti roncsolás vezethet idő előtti romláshoz.

 

További hasznos tanácsként felhívták a figyelmet arra, hogy a túlzsúfolt hűtőben nem tud megfelelően áramlani a hideg levegő – ez rontja a hűtési kapacitást és gyorsíthatja az élelmiszerek romlását. „Ha hirtelen sok szobahőmérsékletű élelmiszert teszünk a hűtőszekrénybe a hőmérséklet emelkedhet, ilyenkor érdemes rövidebb időre növelni a teljesítményt” – tették hozzá.

Ha esetleg a hűtő nem mutatja magától a hőmérsékletet, érdemes lehet beszerezni egy hűtőhőmérőt.