Család

Még magyar szépségről is írtak mesekönyvet a világsztárok

Egy jó mesekönyv sose rossz ugyebár, de még jobb, ha híresség írja.
2023. Január 04.
konyv olvasás
Fotó: Getty

A hírességek sokszor azért lesznek híresek, mert tehetségesek valamiben. Olykor nem csak egyvalamiben. Ismerünk olyanokat, akik megnyernek egy dalversenyt, aztán egy táncversenyt, majd filmekben szerepelnek… de valójában az egyéniség az, ami sokféleképpen megmutatkozik ilyenkor. Sokszor van olyan érzésünk, hogy aki igazán egyedi, okos vagy épp ügyes, az mindegy, mibe vág, sikeres lesz. Itt vannak például azok az ismert emberek, akik az életük egy pontján írni kezdenek – legtöbbször önéletrajzot. Mások viszont mesekönyvet – általában azok, akiknek maguknak is vannak gyerekei.

Elia Zaharia Zogu: A fehér rózsa

A fehér rózsa könyv

Fotó: Libri

Elia: talán nem mindenkinek ugrik be rögtön, hogy kicsoda, és miről is híres ennek a gyerekkönyvnek a szerzője. Nos, ő nem más, mint Albánia hercegnéje, színésznő, egykori énekesnő. Az általa megálmodott történet pedig nem másutt játszódik, mint „Magyarország gyönyörű királyságában”. Itt élt egy aranyhajú grófkisasszony, aki a rózsák nyelvét beszélte. Ez a bizonyos kisasszony egy napon varázslatos utazásra indult a sasok földjére… ott hat titokzatos hercegnő várta szeretettel, és a lány a sors által megírt úton járva elragadta egy magányos király szívét. Mese vagy valóság?

E történet főhőse valóban élt, nagyjából száz évvel előttünk, Geraldine volt a neve, de jósága és szépsége okán mindenki fehér rózsának hívta. Vajon hogyan lett egy magyar grófkisasszony egy távoli ország királynéja? Szeressük meg együtt az albánok ismeretlen, ősi hagyományokkal és fehér fejfedőkkel teli országát!

Elia egyébként Párizsban találkozott Léka albán herceggel, tizenkét éve jegyezték el egymást. Esküvőjükön több mint háromszáz európai nemesi családtag vett részt. A hercegné a királyi udvar által alapított nonprofit szervezet, a Queen Geraldine Alapítvány vezetője; a szervezet albán családokat és gyermekeket segít.  Elia lánya, természetesen Geraldina két éve született – talán neki is szólt a fenti mese.

Madonna: Angol rózsák, Mr. Peabody almái

madonna angol rózsák

Fotó: Libri

Gyönyörűek a rajzok – ebben mindenki egyetért, aki már kézbe vette Madonna, a világsztár énekes első gyerekkönyvét. Hogy a történet mennyire érdekes, abban már megoszlanak a vélemények. Ami tény: Londonban játszódik, szereplői négy jó barátnő, akik kiközösítenek egy ötödik, náluk szebb, jobb és okosabb kislányt. Egy varázslat hatására láthatatlanná válnak a lányok, és így alkalmuk nyílik megfigyelni utóbbi egy napját. Megtudják, hogy Binah maga végzi az összes házimunkát, mert édesanyja meghalt, és egyedül él apjával. Ezek után testvérükké fogadják. „Szerintem pontosan visszaadja, hogy hogyan gondolkodnak a mai amerikai fiatalok és milyen értékek alapján ítélnek. Modern mese elavulhatatlan mondanivalóval” – véli egy olvasó. Mások szerint a sztori túl csajos, neki a Mr. Peabody jobban tetszett. Apropó, Peabody!

A Mr. Peabody almái című művet egy majdnem háromszáz éves történet ihlette, amelyet állítólag Madonna Kabbala-tanára mesélt el neki. „Régóta őrizgetem magamban, és amikor elkezdtem gyerekkönyveket írni, úgy döntöttem, az egyikben megosztom olvasóimmal” – írja maga az énekes. Mint mondja, ez a mese a szavak hatalmáról szól, és arról, hogy mennyire óvatosan kell megválasztanunk őket, ha nem akarunk másoknak kárt okozni.

Reese Witherspoon: Busy Betty

reese witherspoon busy betty

Fotó: amazon

Októberben jelent meg a színésznő első gyerekkönyve, ami egyelőre csak angolul elérhető. A főhős, vagyis Busy Betty történetét maga a híresség gyerekkora ihlette.

“A lányom születése óta érlelődött bennem a gondolat, hogy írjak egy mesekönyvet, amiben igazi női karakterek a főszereplők” – mondta Witherspoon egy, a People.com-on megjelent interjúban. Mint mondja, a mese főszereplőjéhez, Bettyhez hasonlóan ő is örökmozgó kislány volt. Bettyhez egy barátja jön vendégségbe, de a kislány rájön, hogy Mae érkezése előtt meg kell fürdetnie koszos kiskutyáját, Franket. A mosakodás persze nagy kalamajkával jár… a tanulság később az lesz, hogy kitartással és csapatmunkával bármi könnyedén elérhető – de ehhez el kell jutnunk a sztori végéig.

Witherspoon egyébként elkötelezett irodalomrajongó, aki maga is népszerűsíti az olvasást saját könyvklubjában. Ő adaptálta vászonra Delia Owens, Ahol a folyami rákok énekelnek című regényét. Az Oscar-díjas színésznőként, producerként és íróként is elismert Witherspoon egyébként már 2018-ban kiadta első könyvét (Whiskey in a Teacup: What Growing Up in the South Taught Me About Life, Love, and Baking Biscuits) címmel, ez még felnőtteknek szólt, afféle életvezetési tippekkel.

A mesekönyvírás akkor jött, amikor Reese új célokat keresett a világjárvány alatt, de mint mondja, lányára is gondolt, amikor alkotott. „Remélem, hogy Betty kalandvágya megtanítja a lányainkat arra, hogy bármit megtehetnek, amit a fejükbe vesznek” – nyilatkozta könyvéről.