Család

Miért állnak az anyai nagyszülők közelebb az unokákhoz, mint az apaiak?

Kutatások kimutatták, hogy jellemzően az anyai nagyszülők közelebb állnak az unokákhoz, mint az apai nagyszülők. Miért van így?
2024. Április 15.
nagyszülők unokával
Kép: Getty Images

Mindenekelőtt érdemes hangsúlyozni, hogy a nagyszülő által tett erőfeszítés mindig a legjelentősebb tényező abban, hogy a nagyszülők és az unokák között szoros kapcsolat alakul-e ki. Azok a nagyszülők, akik részt akarnak venni unokáik életében, és sikerül tiszteletben tartaniuk a szülői kompetenciákat, a legnagyobb eséllyel sikerrel járnak. És ez független attól, hogy az anya vagy apa szüleiről van-e szó.

Az egyik feltételezés szerint, azért állnak az anya szülei közelebbi kapcsolatban az unokákkal, mert sok családban a mai napig a nők azok, akik döntően gyereket nevelnek, vállalják a háztartás vezetését és tartják a kapcsolatot a családtagokkal, ápolják az arra rászorulókat. Így kézenfekvő, hogy a nő a saját anyjához fordul tanácsért, segítségért, ezért szorosabb kötődés alakulhat ki az anya szüleivel, mint az apáéival. Az anyai nagyszülők előnyben részesítése már korán elkezdődhet, az anyai nagymamákat nagyobb valószínűséggel hívják be a szülőszobába. Hasonlóképpen, az anyai nagymama nagyobb valószínűséggel segít a baba születése után, ami elősegíti a korai kötődést az unokával.

Természetesen számos más oka is lehet mindennek, hogy csak néhányat említsünk: a földrajzi távolság a nagyszülő egészségi állapota, gazdasági helyzete, személyisége vagy éppen ez, hogy dolgozik-e még a nagyszülő, azaz mennyire ér rá unokázni. Kutatások kimutatták a nagyszülők részvételének fontosságát nem csupán az unokák, hanem az anyák mentális egészségét illetően is.

Egy tanulmány megállapította, hogy a nagyszülői támogatás megvédheti a szülés utáni depressziótól az anyát, különösen azokat, akik egyedülállók. Mindenesetre a nagyszülőknek fontos szerepe van az unokák életében, érdemes arra törekedni, hogy kiegyensúlyozott kapcsolat alakulhasson ki nagyszülők és unokák között.

(parents.com)