Család

Ezt üzeni az anya, akinek a babája csonka végtaggal született

„Ha visszautazhatnék az időben ahhoz a pillanathoz, amikor megtudtam, hogy a kislányom csonka végtaggal születik majd, akkor ezt üzenném az akkori magamnak.”
2022. Október 25.
csonka végtaggal született
Sage

Nicole Edwards gyermeke, Sage 1 évvel ezelőtt csonka végtaggal született. Az édesanya az elmúlt hónapok megéléseiből merítve ezt üzeni a régi önmagának és mindazoknak, akik hasonló helyzetben vannak:

„A másság elképesztő tanítómester! Teljesen rendben van, hogy csalódott, mérges, szomorú és dühös vagy a helyzetért. Ne korlátozd semmiben a kicsit, majd mindent csinál a maga módján, ahogy tud. Csak légy ott a közelében mindig, hogy elkapd, ha kell! Próbálj nem aggódni, és örömödet lelni a pillanatokban! Ő egy igazi kis csoda!”

„Sok hullámvölgy volt az első évben” – nyilatkozta az édesanya a goodmorningamerica.com-nak. Elmondása szerint mindig látja, mikor frusztrálja a két végtagja közti különbség a kicsit. (A bal karja csonka.) Felkészült arra is, hogy hamarosan jönnek majd a kérdések erre vonatkozóan, amire természetesen türelemmel és teljes nyitottsággal válaszol majd.

Fontosnak tartja, hogy átmenjen az üzenete minden szülőnek, akinek ugyanezzel a nehézséggel kell élnie a mindennapokat: Minden érzelem – a bűntudattól, a családottságon át a dühig – abszolút érvényes és természetes! Ezeknek ki kell jönnie ahhoz, hogy tovább lehessen lépni, hogy meg tudja az ember élni a pillanatokat, az örömöket.

Ezt kell tudni az ABS-ről

A baba karjai a terhesség 4. és 7. hete között alakulnak ki. A terhesség alatt előfordul, hogy a belső magzatburok (amnion) megsérül, felszakad, ám a külső magzatburok (korion) még tart. A belső magzatburok sérüléséből fakadóan a faláról szalagok, szálak válhatnak le és rátekeredhetnek a fejlődő magzat végtagjaira (ujjakra, karra). Ilyenkor a szálak szorító hatásától és helyétől függ a lehetséges károsodás mértéke.

Csonkulhat a végtag, vagy összenövések alakulhatnak ki, amelyek sebészeti beavatkozással később szétválaszthatók. Amikor létfontosságú területre tekeredik a szalag, például a köldökzsinór vagy a nyak, fej köré, az életveszélyes állapotot idézhet elő.

Mivel nem genetikai eredetű problémáról van szó, így a szakemberek nem kell félni, hogy a következő terhességnél is előfordul. Gyakorisága 1 az 1200-hoz. Súlyossága és így kimenetele is változó.

Nyitókép: TikTok –  Nicole Edwards