Terhesség

5 perc alatt műtöttek meg egy tüdőbeteg kisbabát

Az anyuka várandósságát szoros orvosi kontrollal kísérték, mert a babánál egy ritka fejlődési rendellenességet találtak.
2023. Július 09.
Műtétre készülő orvos

Az elváltozás miatt a kicsi tüdeje nem fejlődött kellő ütemben, és a mérete is elmaradt az átlagostól. A dél-olasz Taorminában az orvosok egy nagyon komplikált operációra vállalkoztak, hogy megmenthessék a kisbaba életét.

A terhesség 35. hetében a kicsi 2 kilogrammot nyomott, a beavatkozást pedig nem halaszthatták tovább, ugyanis váratlanul megrepedt a magzatburok.

A baba a világra segítését követően ECMO kezelésben részesítették, ami egy olyan testen kívüli technika, amely olyan személyek számára nyújt hosszan tartó szív- és légzéstámogatást, akiknek a szíve és a tüdeje nem képes megfelelő mennyiségű gázcserét vagy perfúziót biztosítani.

A műtétet tíz orvoscsapat végezte, és nagy fokú körültekintést igényelt minden résztvevőtől: „Alig több mint 5 percünk volt a gyermek megmentésére” – mondta az olasz sajtónak Enrico Iannace a taorminai kórház egyik főorvosa.

„Amint megszületett, intubáltuk és lélegeztetni kezdtük, az édesanyja a műtét teljes időtartama alatt ott lehetett a kisfia mellett” – folytatta a szakember.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images