Család

Nyolc tipp, hogy még finomabb legyen a csokis keksz

Mire érdemes figyelni az alapanyagokkal és az elkészítéssel kapcsolatban, hogy még jobb legyen a csokidarabos keksz?
2024. Július 11.

A csokidarabos keksz akkor igazán finom, ha belül egy picit omlós, kívül pedig ropogós. Mire érdemes figyelni az elkészítésénél?

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

A vaj és a cukor

A keksztésztának a vaj biztosítja az omlós állagát, és levegősebbé is teszi. A Business Insider cikkében egy korábbi séf osztotta meg a tippjeit a csokidarabos kekszhez – köztük azt, hogy a tészta elkészítésekor célszerű a cukrot és a vajat habosra keverni, nem külön hozzáadni ezeket. (A vajat éppen ezért jobb korábban kivenni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.) Ez apróságnak tűnhet, de biztosítja, hogy egyenletes legyen a vaj és cukor eloszlása a tésztában. Emellett egy kis levegőt is ad hozzá, amitől még jobb lesz a keksz állaga.

A lisztet óvatosan keverjük hozzá

A keksztészta kevésbé kényes, mint a kevert tészták, de ennek sem tesz jót, ha túlkeverik. A lisztet is éppen ezért óvatosan kell hozzáadni a cukros-vajas és tojásos keverékhez. Fokozatosan adagolva, óvatosan keverjük hozzá, alulról felfelé, amíg össze nem áll.

Pihentessük a tésztát

Ha a tészta legalább 24 órán át pihen a hűtőben, a gluténszálak ellazulnak, és még lágyabb lesz a keksz. Ráadásul az ízek is jól összeérnek így.

A tésztát osszuk egyforma kekszekre

A tésztát egyenlően osszuk el, és a sütőlemezre egymástól valamivel távolabb helyezzük el ezeket. Egyforma kekszeket kaphatunk, ha a tésztát egy fagylaltos kanállal adagoljuk, vagy kár feltekerjük, majd felszeleteljük.

Ügyeljünk a sütési időre

A kekszeknél nagyon fontos, hogy ne süssük túl ezeket. Állítsunk időzítőt a javasolt sütési időnél néhány perccel kevesebbre, és nézzünk rá akkor a kekszekre. A sütés során szét kell terülniük, barnulniuk, és enyhén pirult illatúnak lenniük.

Egy kis só

Ahogy azt a Tasting Table is javasolja, érdemes egy csipet sót is tenni a keksz tésztájába, ami fokozza az olyan összetevők ízét, amelyek lehet, hogy kicsit elvesznének, mint a vaníliakivonat, mert segít jobban megérezni az édes ízt.

Egy másik izgalmas íz

Egy kevés instant espresso por – kevesebb, mint egy teáskanálnyi – még jobban fel tudja erősíteni a csokis ízt. A gyerekek miatt használj inkább koffeinmentes változatot, ha kipróbálnád.

A csokit a végén keverjük a tésztába

A csokidarabok legyenek az utolsó hozzávalók, amiket a tésztához adunk, és ezeket is óvatosan, csak beleforgatva keverjünk hozzá, ügyelve rá, hogy ne keverjük túl. Ezután rögtön hűtsük a tésztát, hogy ne olvadjon bele a csoki.