Az energiagolyó egy nagyon gyorsan, nagyjából pár perc alatt elkészíthető desszert, amit sütni sem kell. Magokból, magvajakból, aszalt gyümölcsökből, zabból vagy más gabonafélékből, édes fűszerekkel készülnek ezek a finomságok, amik nagyon változatosak.
Az EatingWell válogatásából mutatunk most négy receptet ehhez az édességhez.
Banános energiagolyó
Hozzávalók 32 darabhoz:
- 1 érett banán
- 1 csésze zabpehely
- ½ csésze tökmag
- ½ csésze aszalt áfonya/vörös áfonya
- ½ csésze mogyoróvaj
- ¼ csésze apróra tört étcsokoládé
Elkészítés:
- Pépesítsük össze a banánt villával egy tálban, majd keverjük hozzá a zabot, a tökmagot, az áfonyát, a mogyoróvajat és a csokit.
- Egy kanál segítségével formázzunk belőle golyókat, majd tálalásig tegyük hűtőbe.
Barackos-gyömbéres változat
Hozzávalók 32 darabhoz:
- 1 és ½ csésze aszalt sárgabarack
- ¾ csésze zabpehely
- ¾ csésze kókuszreszelék
- 6 evőkanál tahini
- 3 evőkanál méz
- ¾ teáskanál őrölt gyömbér
- egy csipet só
Elkészítés:
- Keverjük össze a sárgabarackot, a zabot, a kókuszt, a tahinit, a mézet, a gyömbért és a sót egy konyhai késes aprítóban, majd formáljunk a masszából golyókat.
- Tálalásig tároljuk hűtve.
Csokis finomság
Hozzávalók 30 darabhoz:
- 1 csésze magozott aszalt datolya
- 1/3 csésze aszalt meggy
- ½ csésze mandulavaj
- ¼ csésze görög joghurt
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál vanília aroma
- ½ teáskanál só
- 1 és 1/3 csésze zabpehely
- 30 g apróra vágott étcsoki
- ½ teáskanál fahéj
Elkészítés:
- A datolyát és a meggyet tegyük késes aprítógépbe, és vágjuk vele durvára. Adjuk hozzá a mandulavajat, a joghurtot, a kakaót, a vanília aromát és a sót, majd a géppel dolgozzuk össze. Adjunk hozzá zabot, és azzal is dolgozzuk össze a géppel.
- Tegyük át egy tálba, fedjük le és tegyük hűtőbe 10 percre.
- Egy tálcát béleljünk ki sütőpapírral, majd készítsük el erre a golyókat.
- Olvasszuk fel a csokit, sávozzuk meg vele a golyókat és szórjuk le fahéjjal. Hűtőben dermesszük rá a csokit az energiagolyókra.
Mogyoróvajas-áfonyás
Hozzávalók 34 darabhoz:
- 2 csésze zabpehely
- 1 csésze mogyoróvaj vagy más magvaj
- ½ csésze méz
- ¼ csésze mini apróra vágott étcsokoládé
- ¼ csésze aszalt áfonya/vörösáfonya
Elkészítés:
- Egy közepes tálban keverjük össze a zabot, a mogyoróvajat, a mézet, a csokoládédarabkákat és az áfonyát, majd formáljunk belőlük egy kanál segítségével golyókat.
- Tálalásig tegyük hűtőbe.