Család

Pénteken nyit a Vörösmarty téri és a Bazilika előtti karácsonyi vásár

Budapest két nagy adventi vására is ezen a héten nyit.
2023. November 14.
(Kép forrása: Getty Images)

November 17-től karácsonyi díszbe öltözik a Vörösmarty tér, nyit a Vörösmarty Classic Xmas, és a Szent István tér is, ahol az Advent Bazilika karácsonyi vásár nyílik meg.

A Vörösmarty tér közepén lévő Vörösmarty-szobor átlátszó “hógömbbe” burkolva áll majd, a szobor köré pedig ledfal épül, amely multimédiás információs pontként is szolgál: az információs tartalmak mellett a látogatók egy QR-kóddal aktiválható közösségi játékban is részt vehetnek, írja az MTI a szervezők közleménye alapján.

A Kristálypalotán óriási karácsonyfa dekoráció lesz látható, valamint a téren egy ingyenesen igénybe vehető kisvasút is üzemel majd: az arra felülő családok testközelből gyönyörködhetnek az Oroszlános kút ünnepi díszítésében. A látogatókat fényinstallációk is várják az Alice Csodaországban mesealakjaival.

A kézműves kiállítók a hagyományőrzés jegyében válogatják össze tradicionális, kézműves termékeikből álló portékájukat, de lesz egy edukációs helyszínként szolgáló kézműves ház, ahol az érdeklődő gyerekek hétvégente foglalkozásokon vehetnek részt – áll a közleményben. A szervezők a kiállítók mellett támogatói helyet biztosítanak a Heim Pál Gyermekkórháznak is.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár december 31-ig várja az érdeklődőket.

Szintén pénteken nyit a Szent István téren a karácsonyi vásár. Az Advent Bazilikán megújult ünnepi fénydekoráció, multimédia-kiállítás, zenei produkciók, 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, jégpálya, kézműves és gasztronómiai kiállítók várják az érdeklődőket.

A szervezők multimédia-kiállítással készülnek: fényinstallációkkal idézik meg az Alice Csodaországban mesevilágát. Az utcazenei produkciók felköltöznek a magasba, a “nagyhütte” tetejére, hetente négyszer lesznek hallhatók kulturális produkciók gospel, folk, jazz és funk stílusú műsorokkal.

A vásár központi részén kap helyet a 12 méter magas karácsonyfa, valamint itt várja a gyerekeket az ingyenes korcsolyapálya korcsolyabérlési lehetőséggel, korcsolyaoktatással. A látogatók minden nap, 17:30-tól félóránként gyönyörködhetnek a Bazilika homlokzatára vetített 3D fényfestésben.

A vásárban népművészek, iparművészek és modern dizájner termékeket kínáló innovatív alkotók is kiállítanak; a látványműhelyben pedig kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait. A régmúlt időket idézi meg a Fortepannal közösen megvalósított Advent Anno című fotókiállítás, amely a pavilonok külső oldalát díszíti majd. A régmúlt időket idézi meg a Fortepannal közösen megvalósított Advent Anno című fotókiállítás, amely a pavilonok külső oldalát díszíti majd.

A rendezvényen hazai kézműves és gasztronómiai árusok egyaránt megtalálhatóak lesznek, a hungarikumok pedig külön hangsúlyt kapnak. A szervezők mindkét vásárról szóló közleményükben hozzátették, hogy a gasztronómiai kiállítók hagyományos magyar karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó ételeket és italokat árusítanak, és minden nagykonyhánál elérhető lesz naponta egy olyan étel, amelyet 1500 forintos fix áron vásárolhatnak meg a látogatók.

A Bazilika előtt kap helyet a betlehemi jászol, valamint a monumentális adventi koszorú.

Az Advent Bazilika idén is támogatói helyet biztosít az Ökumenikus Segélyszervezetnek a vásár teljes ideje alatt.

Az Advent Bazilika január 1-jéig várja az érdeklődőket.

Forrás: MTI