Család

Gyerekkorunk karácsonya! Ezeket ettük, és ilyen ajándékokat kaptunk!

Mindegy, hogy hatvan, ötven vagy negyven éve voltál gyerek - a karácsonyod bizony már retro kategória. A Fortepan ünnepi emlékeiből válogattunk.
2022. December 16.
gyerekek karácsony
Fotó: Getty

Történjen bár a hatvanas, hetvenes vagy a nyolcvanas években, a karácsony az karácsony és a gyerekek egyformán örülnek a fa alatt talált ajándékoknak. Azért a környezeti és gasztronómiai ízlés jelentősen megváltozott azóta… Nézzünk meg például egy körúti, ünnepibe öltöztetett kirakatot! Van itt minden, mi szem-szájnak ingere, konyakos meggy és rövidital, és persze a híres Napoleon brand tagjai is megtalálhatók a hatvanas évek mennyországában.

Fotó: Fortepan

Fotó: Fortepan

Mások másféleképpen igyekeztek minket becsábítani a boltokba. A Skála például ezzel a plakáttal. Láthatjuk, itt aztán mindenkire volt szabva ajándék…

Fotó: Fortepan

Fotó: Fortepan

És ha azt hittétek, hó nélkül nincs karácsony vagy fenyőfa nélkül, akkor bizony tévedtek. Mert ami igazán hiányozna az ünnepből, az a Corvin Áruház – legalábbis a Blaha Lujza téri, korabeli felirat szerint:

Fotó: Fortepan

Fotó: Fortepan

A finomságokat pedig természetesen a Csemegében szereztük be. A szánkat pedig már akkor is a Váci utcán tátottuk – ilyen gyönyörű, nagy fát díszített a főváros a hetvenesekben:

Fotó: Fortepan

Fotó: Fortepan

No, de ideje a saját lakásunkat is feldíszíteni. A boák, csúcsdíszek és hasonlók a mai napig nem tudnak kikopni, bár a mai ízlés szerencsére már más. A csillogás viszont örök.

Fotó: Fortepan

Fotó: Fortepan

És vajon mi került az asztalra? Mármint a vállalati porcelánkészleten kívül? Például rengeteg majonézes saláta (gyakorlatilag bármilyen zöldségkonzervből képesek voltak összedobni a szüleink, és persze úszott a bolti majonézben. És persze sültek és töltött húsok – itt éppen túltengenek a szárnyasok, és a hagyományos hidegtálazás alapjait is felfedezhetjük ezen a 77-es terítésen:

Fotó: Fortepan

Fotó: Fortepan

Na de végre a lényeg: az ajándékozás! A Papnövelde utcában készült ez a felvétel, láthatjuk, hogy sehol egy mobil vagy tablet, jutott viszont a fa alá babakonyha, könyv, és persze felépített vasútmodell is.

Fotó: Fortepan

Fotó: Fortepan

Ma már több mint ötvenéves lehet az a kisfiú, aki boldogan pózol friss szerzeményeivel, a robottal és a kispuskával, de legalább ennyire figyelmet érdemel a politúros televízió is, mint háttérelem.

Fotó: Fortepan

Fotó: Fortepan

És ha már technológia, íme, egy hamisítatlan tranzisztoros Sokol rádió 1976-ból. Ma is kincsnek számít, sőt!

Fotó: Fortepan

Fotó: Fortepan