Család

Rizsfelfújt vaníliával és citrommal

Ha van hozzá otthon egy kis baracklekvár, nyert ügyed lesz, de ha hiába keresed, a receptet akkor is érdemes kipróbálnod!
2024. Szeptember 19.

A legtöbben félve fognak neki a rizsfelfújt, más néven rizskoch elkészítéséhez, pedig egyáltalán nem nagy ördöngösség. Győződj meg róla a saját konyhádban!

Rizsfelfújt vaníliával és citrommal

Hozzávalók:

  • 2.5 dl víz
  • 5 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • 2 bögre rizs
  • 4 db közepes méretű tojás
  • 2 evőkanál vaj + 1 evőkanálnyi a tepsi kikenéséhez
  • 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 kis marék zsemlemorzsa a tepsi szórásához

Rizsfelfújt vaníliával és citrommal

Így készül

  1. A vizet, a tejet és a cukrot összekeverjük, hozzászórjuk a hosszában félbevágott vaníliarúd kikapart belsejét, majd alacsony lángon megfőzzük benne a rizst. A kettévágott vaníliarudat a főzés idejére beletehetjük, így még zamatosabb lesz a végeredmény. (Amikor a tejberizs elkészült, a vaníliarudat kihalásszuk belőle.)
  2. Ha kézmelegre hűlt, hozzákeverjük a tojások habosra kevert sárgáját, a puha vajat, a frissen reszelt citromhéjat és a  csipetnyi sóval habbá vert tojásfehérjét.
  3. Vajjal kent és zsemlemorzsával megszórt, 20×30 cm-es tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük a rizsfefújtat. Ehhez körülbelül 30-35 percre lesz szükség.
  4. A desszertet végül házi baracklekvárral, kevés porcukorral megszórva tehetjük még mennyeibbé.

Fotó: Getty Images