Család

Kritizálják a Beckham családot, mert “túl szexi” ruhában divatbemutatózott a kislányuk

Egy csinos dekoltázs vajon már túlszexualizálás?
2022. Október 26.
harper seven beckham
fotó: Getty

A 2023-as tavaszi-nyári kollekcióját mutatta be Victoria Beckham márkája nemrégiben Párizsban. A jeles alkalmon az egész Beckham család megjelent Cruztól Romeón és Brooklynon át utóbbi feleségéig, Nicola Peltzig.

Fotó: Getty

Fotó: Getty

A showt azonban a kis Harper Seven Beckham lopta el, vagyis a házaspár tizenegy éves kislánya, aki igazán elegáns, hosszú fekete, csipkebetétes selyemruhában jelent meg az alkalmon. Az elegancián lazított, hogy mindezt sportcipővel viselte. A ruha amolyan „határeset” a gyerek- és a felnőtt stílus között, így aztán lehetett is rajta vitatkozni, hogy vajon ízléses-e egy ekkora kislányt ilyenbe öltöztetni, vagy sem (túl azon, hogy a lányos anyák tudják, az ekkora lányok már bizony nagyon tudnak ragaszkodni saját divatelképzeléseikhez.

Fotó: Getty

Fotó: Getty

Mindenesetre sok kommentelő szerint a ruha túlságosan nőies, ami hatást leginkább a dekoltázs váltja ki. Mások szerint nincs ebben semmi erős, csupán egy szép, alkalmi darab, végre nem egy csillámpónis-csajos ízléstelenség.

Tény, hogy nehéz megtalálni az egészséges egyensúlyt ebben a korban, főként, mióta a közösségi oldalakon ömlik a lányokra a szexualitást indokolatlan helyzetben is túlhangsúlyozó tartalom.

Így aztán a tizenévesek alig várják, hogy felvehessék az első nőiesebb darabokat, de szerencsés esetben ezek nem a másodlagos nemi jellegeik kiemelését jelenti még akkor sem, ha a videókban ezt látják, és nincs már fotó a neten csücsörítés, pucsítás, körömlakk és napszemüveg nélkül.

Érzékeny dolog ez, hiszen a tinédzsereket nehéz befolyásolni, miközben bízunk benne, hogy a nevelésünk hatott, és maguktól is ódzkodnak a túlszexualizálástól. Teljesen más persze, ha nagykorúról van szó, ő nyilván úgy dönt az öltözködésében, ahogy akar, csakhogy ő már tudja, hogy ezek az attribútumok mit jelentenek, és mit generálnak, míg egy gyereklánynak erről fogalma sincsen. Még nem tudja, mit jelent a testiség, és az öltözködés hogyan támogatja meg azt, milyen gondolatokat ébreszt.

Ha gyerekekről van szó, akkor mindig ott villog a vörös felkiáltójel: bizonyos dolgokat egyszerűen nem említünk egy lapon a gyerekekkel, és nem is utalunk rájuk. Olykor mégis épp azok felejtik el ezt, akiknek a legjobban kéne tudniuk: a média képviselői. Magyarországon emlékezetes a Burda magazin botránya: ők egy kislányruha szabásvonalát jellemezték a „szexi” szóval, amit egy jogvédő szervezet sérelmezett, és a kommentelők inkább egyetértettek vele, így végül a szerkesztőség visszakozott.

„Gyerekeket tilos szexualizálni, tilos volt, tilos lesz, vitának helye nincs.” – foglalta össze a véleményét akkor a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldal.

Ennél is kevésbé véleményes Thylane Bondeau esete. Ő az a topmodell, akit egykor kikiáltottak a világ legszebb gyerekének. Csupán tízéves volt, amikor a Vogue olyan fotósorozatot közölt vele, ahol ágyban fekszik ékszerekkel, magas sarkúban, sminkben, felnőtt nőnek öltöztetve. A közvélemény teljes joggal háborodott fel.

Thylane ma már huszonegy éves sikeres modell, és ami nekünk különösen érdekes: nagyon hasonlít Palvín Barbarára. Még közös fotót is posztolt magukról „ikrek” címmel.