Ajándékozni jó, de nehéz olyan felnőtt embereknek, akiknek alapvetően mindenük megvan, ami pedig nincs, azt úgysem tudjuk megvenni nekik. A karácsony nemcsak attól üresedhet ki, ha végigrohanjuk az egészet, hanem a semmitmondó, megúszós ajándékoktól is. Jó lenne valami olyasmi, ami igazán különleges, nem kell érte lejárni a lábunkat, és nem egy újabb porfogóval „gazdagítanánk” a megajándékozott szerettünket. Mi sem egyszerűbb: készítsünk valamit a saját kezünkkel, csomagoljuk be esztétikusan (és kímélve a környezetet!) és szerezzünk örömöt vele. Három gasztroajándék ötletet hoztunk, ráadásként pedig egy olyan nem étellel kapcsolatosat, amelyet gyerekeknek is adhattok.
Fűszeres olaj
Rozmaringos, fokhagymás, kapros vagy petrezselymes – a sort a végtelenségig lehet folytatni. Mi most egy bazsalikomos olaj receptjét mutatjuk nektek. A fűszeres olaj, főleg, ha mi magunk készítjük, igazán különleges ajándék, főleg, ha még arra is figyelünk, hogy egy szép üvegbe töltsük. Azoknak különösen tetszeni fog ez az ajándék, akik imádják a tésztás ételeket, egy pár csepp bazsalikomos olajjal megbolondíthatják majd. De pirítósra kenve is mennyei.
A recept egyszerű, amire fordítsunk különösen nagy gondot az olaj alapanyag: a napraforgó nem lesz jó, ehhez egy lágy, extra szűz, minőségi olívaolajra lesz szükségünk.
Hozzávalók:
egy csokor bazsalikom
3-5dl olívaolaj
Elkészítés:
A friss bazsalikomot blansírozzuk, vagyis forrásban lévő vízbe dobjuk 10-20 másodpercre, majd utána rögtön jeges vízbe tesszük. Töröljük teljesen szárazra, majd öntsük fel az olajjal és turmixoljuk pépesre. Pihentessük a hűtőben egy napot. Szűrjük át gézlapon vagy pelenkán és már tölthetjük is az üvegbe.
Hagyma chutney
A chutney legtöbbször gyümölcsökből, zöldségekből és fűszerekből áll, gyakorlatilag egy fűszeres lekvár. Szinte bármiből elkészíthető, lehet darabosabb vagy folyósabb is állaga. A chutney készítésének a lényege, hogy a hozzávalókat alacsony hőmérsékleten főzzük. Hagymából nagyon egyszerű chutney-t készíteni, gyakorlatilag egy fűszeres, pikáns hagymalekvárt fogunk kapni, ami húsok mellé kiválóan felhasználható.
Hozzávalók:
1 kg hagyma
20 dkg barna cukor/nádcukor
1 dl balzsamecet
1 dl fehérborecet
2,5 dl olívaolaj
2 db babérlevél
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk és felvágjuk.
Felforrósítjuk az olívaolajat, beletesszük a hagymát, hozzáadjuk a babérlevelet. Lassú tűzön kevergetjük, majd lefedjük és pároljuk mindaddig, amíg összeesik.
Ekkor hozzáadjuk a barna cukrot vagy nádcukrot, a balzsamecetet és a fehérborecetet. Lefedve, még mindig lassú tűzön fél órát pároljuk. Forrón üvegekbe töltjük.
Vörösboros só
Ha valami igazán különlegeset szeretnék ajándékba adni, akkor tökéletes választás a vörösboros só. Gyönyörű a színe, illatos, húsokra hintve nagyon pikáns.
Hozzávalók:
1 üveg vörösbor
50 dkg durva szemű só
Elkészítés:
Az egész üveg bort lábasba öntjük, alacsony hőfokon hevítjük addig, amig kb. 1dl borunk marad. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a sót. Összekeverjük, majd egy tepsire borítjuk és időnként megkeverjük. Így szárítjuk 1-2 napig. Amikor teljesen kiszáradt, üvegekbe töltjük.
+1 kötött fejpánt
Hogy ne csak gasztoajándék ötleteket hozzunk, ami felnőtteknek szóló ajándék, mutatunk egy tényleg nagyon egyszerű fejpánt kötést, gyerekeknek is szuper ajándék lehet. Ha volt már a kezedben kötőtű – még akkor is, ha jó néhány éve -, biztos el tudod készíteni ezt a fejpántot, néhány nap alatt akkor is készen leszel, ha nincs benne nagy gyakorlatod. A neten rengeteg, magyar és angol nyelvű fejpánt kötés tutorial található, nekünk az ezen a linken található a kedvencünk.