Család

Saját kezűleg is készíthetsz ajándékot – 3+1 tipp

Minden évben fejtörést okoz, hogy milyen ajándékkal lepd meg a rokonaidat, barátaidat? Könyv, zokni, bögre – már unalmas és vágynál valami igazán egyedi ajándékra. Íme, hoztunk néhány saját kezűleg, egyszerűen elkészíthető ajándékötletet.
2022. November 28.
Nő ajándékot csomagol
Kép: Getty Images

Ajándékozni jó, de nehéz olyan felnőtt embereknek, akiknek alapvetően mindenük megvan, ami pedig nincs, azt úgysem tudjuk megvenni nekik. A karácsony nemcsak attól üresedhet ki, ha végigrohanjuk az egészet, hanem a semmitmondó, megúszós ajándékoktól is. Jó lenne valami olyasmi, ami igazán különleges, nem kell érte lejárni a lábunkat, és nem egy újabb porfogóval „gazdagítanánk” a megajándékozott szerettünket. Mi sem egyszerűbb: készítsünk valamit a saját kezünkkel, csomagoljuk be esztétikusan (és kímélve a környezetet!) és szerezzünk örömöt vele. Három gasztroajándék ötletet hoztunk, ráadásként pedig egy olyan nem étellel kapcsolatosat, amelyet gyerekeknek is adhattok.

Fűszeres olaj

Rozmaringos, fokhagymás, kapros vagy petrezselymes – a sort a végtelenségig lehet folytatni. Mi most egy bazsalikomos olaj receptjét mutatjuk nektek. A fűszeres olaj, főleg, ha mi magunk készítjük, igazán különleges ajándék, főleg, ha még arra is figyelünk, hogy egy szép üvegbe töltsük. Azoknak különösen tetszeni fog ez az ajándék, akik imádják a tésztás ételeket, egy pár csepp bazsalikomos olajjal megbolondíthatják majd. De pirítósra kenve is mennyei.

A recept egyszerű, amire fordítsunk különösen nagy gondot az olaj alapanyag: a napraforgó nem lesz jó, ehhez egy lágy, extra szűz, minőségi olívaolajra lesz szükségünk.

Hozzávalók:

egy csokor bazsalikom

3-5dl olívaolaj

Elkészítés:

A friss bazsalikomot blansírozzuk, vagyis forrásban lévő vízbe dobjuk 10-20 másodpercre, majd utána rögtön jeges vízbe tesszük. Töröljük teljesen szárazra, majd öntsük fel az olajjal és turmixoljuk pépesre. Pihentessük a hűtőben egy napot. Szűrjük át gézlapon vagy pelenkán és már tölthetjük is az üvegbe.

Hagyma chutney

A chutney legtöbbször gyümölcsökből, zöldségekből és fűszerekből áll, gyakorlatilag egy fűszeres lekvár. Szinte bármiből elkészíthető, lehet darabosabb vagy folyósabb is állaga. A chutney készítésének a lényege, hogy a hozzávalókat alacsony hőmérsékleten főzzük. Hagymából nagyon egyszerű chutney-t készíteni, gyakorlatilag egy fűszeres, pikáns hagymalekvárt fogunk kapni, ami húsok mellé kiválóan felhasználható.

Hozzávalók:

1 kg hagyma

20 dkg barna cukor/nádcukor

1 dl balzsamecet

1 dl fehérborecet

2,5 dl olívaolaj

2 db babérlevél

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk és felvágjuk.

Felforrósítjuk az olívaolajat, beletesszük a hagymát, hozzáadjuk a babérlevelet. Lassú tűzön kevergetjük, majd lefedjük és pároljuk mindaddig, amíg összeesik.

Ekkor hozzáadjuk a barna cukrot vagy nádcukrot, a balzsamecetet és a fehérborecetet. Lefedve, még mindig lassú tűzön fél órát pároljuk. Forrón üvegekbe töltjük.

Vörösboros só

Ha valami igazán különlegeset szeretnék ajándékba adni, akkor tökéletes választás a vörösboros só. Gyönyörű a színe, illatos, húsokra hintve nagyon pikáns.

Hozzávalók:

1 üveg vörösbor

50 dkg durva szemű só

Elkészítés:

Az egész üveg bort lábasba öntjük, alacsony hőfokon hevítjük addig, amig kb. 1dl borunk marad. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a sót. Összekeverjük, majd egy tepsire borítjuk és időnként megkeverjük. Így szárítjuk 1-2 napig. Amikor teljesen kiszáradt, üvegekbe töltjük.

+1 kötött fejpánt

Hogy ne csak gasztoajándék ötleteket hozzunk, ami felnőtteknek szóló ajándék, mutatunk egy tényleg nagyon egyszerű fejpánt kötést, gyerekeknek is szuper ajándék lehet. Ha volt már a kezedben kötőtű – még akkor is, ha jó néhány éve -, biztos el tudod készíteni ezt a fejpántot, néhány nap alatt akkor is készen leszel, ha nincs benne nagy gyakorlatod. A neten rengeteg, magyar és angol nyelvű fejpánt kötés tutorial található, nekünk az ezen a linken található a kedvencünk.