Család

Hódít a Scrunchy mom – ezt jelenti a legújabb nevelési trend

„Scrunchy” – így hívják a legújabb nevelési trendet a silky és crunchy szavak összevonásából, magyarul talán a leginkább „rugalmasnak” mondhatnánk. A lényege, hogy keverjük a megengedő és a szigorú nevelési stílusokat, mindig a helyzethez igazodva a tőlünk telhető legjobbat tesszük.
2022. November 10.
anya fest a gyerekkel
Fotó: Getty

A nevelési stílusok címkéivel lépést tartani néha kimerítőbbnek tűnik, mint ténylegesen gyereket nevelni. Ott van például a sittervising, a Montessori szülői stílus, vagy épp a „crunchy” (eldobható pelenka, csak fajátékok), esetleg a „silky” (eldobható pelenka, alvástréning, szüléskor epidurál). Azt mondhatjuk, hogy az egyik csak azt nézi, mi hasznos a gyermek és a bolygó jövője szempontjából, a másiknak az is fontos, hogy az anya közben kényelmesen érezze magát. A közösségi média most egy újabbal egészíti ki a palettát, ez a “scrunchy”, a „roppanós” és „selymes” stílusok hibridje, ami állítólag az egészséges egyensúlyról szól – írja a Parents.com.

– Hallottál már a „roppanós” vagy „selymes” anyukákról? – írta szeptemberben az Instagramon Hilary Rose Bodiford, egy Bear nevű baba texasi anyukája. “Én középutat választom, vagyis hajlandó vagyok sokat fizetni egy vegán bőr előkéért, de határozottan nem használok textilpelenkát. De folytatom: szeretjük a szép fajátékokat, de biztosan megvesszük a szórakoztató műanyag világító darabokat is.” Bodiford úgy döntött, hogy anyatejjel és tápszerrel is eteti gyermekét, méghozzá üveg- és műanyag cumisüvegekkel is. Az édesanya szerint a műanyagok jobbak, ha a család úton van, egyébként pedig szívesen védi a környezetet üvegáruval.

Egy másik édesanya egy TikTok-videóban elárulta, hogy pelenkáz, szoptat, és kiságyban altatja a babáját. “Normális szülői nevelés? Őrület! Nem vagyok nagy rajongója a mosható pelenkáknak, de ez a saját személyes véleményem” – mondta a több mint négyszáz kommentelő egyike. Jessica Katz pedig bemutatta “scrunchy” otthonát, amelyben komposztláda, szövetpelenkák, vegán szakácskönyvek, fa és műanyag játékok is találhatók.

Na jó. Egyáltalán miért kell mindenhez címke? Hiszen ezek megosztóak, és túlságosan általánosítók. Végső soron a legtöbb szülő mindent megtesz a gyerekéért, és– tudatosan vagy nem – többféle „stílusból” kölcsönöz, hogy megfeleljen gyermekei egyedi igényeinek. Az a fontos, hogy a te szokásaid:

  • Megfelelnek-e gyermeked fizikai, mentális és érzelmi szükségleteinek
  • Szereted-e a gyermekedet, és ki is tudod-e mutatni
  • Felelős és támogatott döntéseket hozol-e

Nem kell beilleszkedned egy bizonyos dobozba, dönts a saját elképzeléseid szerint, legyen szó akár alvásról, akár etetésről, pelenkázásról vagy bármi másról.